165 000 чуждестранни туристи са пристигнали на Южното Черноморие с полети през един от двата най-активни месеца на летния сезон. Според данните на летището в Бургас от там са минали толкова чуждестранни посетители при близо 840 000 такива за 2019 година, съобщава БНР.

Спадът на броя пътници на аерогарата в морския град е от 86% в сравнение от началото на годината в сравнение с предходната. Въпреки че от бранша очакваха сезонът да бъде по-дълъг и да бъде активен и през септември, данните за месеца сочат, че чартърните полети за месеца са само 349 при 3000 за миналата година.

През това лято от чуждестранните туристи в курортите по Южното Черноморие най-многобройни са били поляците - 65 000 души, а германците са били над 30 000. От друга страна има тежък срив на посетителите от Великобритания и от Скандинавието.

В най-големия от курортите в тази част на морето - Слънчев бряг, по-голямата част от хотелите и заведенията не работят. Въпреки това около 30 на 100 от хотелите все още работят, като последните организирани посетители трябва да си тръгнат в края на септември.

Като цяло за миналата година чужденците, почивали на Южното Черноморие са били 2,5 милиона. До някаква степен българските туристи успяха да компенсират част от спада, но все пак те са значително по-малко - 650 000.