През 2020 г. Китай въвежда експлоатация 38,4 гигавата нови въглищни мощности, сочи международно изследване, цитирано от Voice of America. Това е над три пъти по-голямо от количеството от въглищни мощности, спрямо останалия свят.

Новина е в остро противоречие със заявките на президента Си Дзинпин, че Китай ще се превърне във въглеродно неутрална икономика до 2060 година. В някои провинции ограничения за нови въглищни мощности се разхлабват. Причината е забавянето на икономиката от пандемията.

През миналата година са дадени разрешения за 39,6 гигавата нови мощности в Китай. За сравнение през 2019 г. дадените разерешения са 11,4 гигавата. Сега страната разполага с 247 GW въглищни мощности в процес на реализация, които са достатъчни за захранването на цяла Германия.

"Разширяването на въглищната мощност се дължи на интереса на електрическите компании и местните власти към максимизиране на инвестиционните разходи, а не толкова на реалната нужда от нов капацитет", коментира водещият анализатор на Центърът за проучвания върху енергетиката и чистия въздух Лаури Миливирта.

Гръмки обещания

През септември миналата година Си Дзинпин заяви пред ООН, че Китай ще се стреми да постигне въглеродна неутралност до 2060 година.

Това беше първият път, в който страната обявява някакви планове да стане въглеродно неутрална икономика, но Си Дзипин не заяви как ще обърне баланса в страна, чийто растеж се захранва от изкопаеми горива.

Въглищата подхранват икономическия подем на Китай. Годишното потребление на въглища се е увеличило почти четири пъти между 1990 и 2015 година.