Полските работодателски организации бият тревога, след като правителството разкри плановете си почти да удвои минималната заплата и да повиши осигуровките. Бизнесът се притесняват, че компаниите и икономиката ще се изправят пред огромни рискове, ако това се случи, пише Bloomberg.

Изправена пред общи избори през следващия месец, управляващата партия в Полша обеща, че ще увеличи минималната заплата със 78 процента до 4 000 злоти на месец (€925) през следващите четири години. Подобен план ще създаде рязко покачване на разходите от 2020 г. и може да създаде инфлация, посочват от бизнес лобито Lewiatan.

Групата, както и още 54 такива, написаха отворено писмо до премиера Матеурш Моравецки (бивш банкер и икономист), казвайки, че планът ще увреди тежко възможността на полската икономика да расте. Според техните сметки, разходите на компаниите ще подскочат с цели 16 процента. Инфлацията в момента вече е на 7-годишен връх от 2,9 процента. Решението за повишение на осигуровките пък ще намали средната нетна заплата с 11 процента.

Ярослав Касчински, лидер на управляващата партия, защити предложението, като заяви, че това ще прекрати разбирането за Полша като източник на евтин труд. Минималната заплата в Полша вече е висока, спрямо медианната - над 50 процента. Страната е на четвърта позиция в еврозоната по този показател.

Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в ЕС. Сега се опитва да обърне тенденцията

Полша загуби 1,7 милиона души след влизането си в ЕС. Сега се опитва да обърне тенденцията

Опитите ѝ да привлече младежите обаче може да не са достатъчни