Около половин милион слънчеви панела са инсталирани всеки ден по целия свят през 2015 година, посочва Международната агенция по енергетика в последния си доклад за възобновяемите енергийни източници на пазара, цитирана от Bloomberg.

Възобновяемата енергия достигна важна повратна точка в развитието си през миналата година с рекорден брой нови инсталации, надминавайки за пръв път изкопаемите горива като най-голям източник на инсталиран енергиен капацитет.

Размерът на зелената енергия в световен мащаб е нараснал до рекордните 153 гигаватчаса, еквивалентно на 55 процента от инсталираните нови мощности през миналата година, сочи базираната в Париж институция.

"Ние сме свидетели на трансформация на световните енергийни пазари, водена от възобновяемите енергийни източници, и както е в случая - центърът на тежестта по отношение на растежа се измества към развиващите се пазари", коментира изпълнителният директор на агенцията Фатих Бирол.

Докладът показва ускорение към поколение чиста енергия, която ще намалява емисиите на въглероден двуокис във въздуха. Възобновяемите енергийни източници ще бъдат най-бързо растящия в света източник на електроенергия през следващите пет години, сочи още анализът. 

Международната агенция по енергетика повиши оценката си за размера на зелената енергия в електрическите мрежи до 2021 година. Организацията очаква скок с 13 на сто спрямо прогнозните стойности от миналата година за глобалния капацитет на електроенергията, като се очаква да достигне 825 гигавата.

Само в Китай се очаква ръст от 40 на сто в добиването на чиста енергия, като в азиатската страна през миналата година са инсталирани по две вятърни турбини на всеки час.

Голяма част от растежа ще се задвижва от четири страни, а институцията посочва Китай, САЩ, Индия и Мексико като горещи точки в добиването на чиста енергия през следващите пет години.