Предстои възстановяване и модернизираме на индустриалната зона на Видин. Инвестициите и развитието на производство тук е много важно за Северозападна България, каза вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова във Видин, където посети индустриалната зона.

Тя е разположена на брега на река Дунав, в непосредствена близост до Дунав мост 2 Видин - Калафат, а на 30 км се намира пункта със Сърбия.

"Географското положение благоприятства бързи транспортни връзки с Европа. Част от инфраструктурата на зоната е изградена още през 1991 г. Години безхаберие са я амортизирали. Изготвихме мащабен план за нейната модернизация, ремонт и изграждане на нова пътна, водна и електрическа инфраструктура", отбеляза министър Нинова.

По думите й, към зоната има интерес от германски инвеститори, които търсят място за фабрика за производство на части за автомобили, сградна и отоплителна техника, спортни лодки. "В разговори сме с Министерството на земеделието - да разширим зоната с два терена, които са публична държавна собственост", допълни Нинова.

Тя обясни, че финансирането може да се направи по два начина: или от средства по Плана за възстановяване и устойчивост, или от оперативните европрограми.

Министърът акцентира на това, че за пръв път правителство на България договаря половината от парите по всички оперативни програми да отидат в Северозапада. А по този начин се създават и работни места, както и се повишават доходите на хората.