Икономиката на Великобритания ще се свие и ще се представи по-зле от други развити икономики, дори от тази на Русия. Това твърдят експертите от Международния валутен фонд (МВФ), цитирани от BBC. А основната причина за прогнозата им е, че разходите за живот на Острова продължават да удрят домакинствата по-силно, отколкото в страните от ЕС. 

Британската икономика ще се свие с 0,6% през 2023 година, вместо да нарасне леко, както се предвиждаше по-рано. Въпреки мрачната прогноза, от МВФ смятат, че Обединеното кралство вече е "на прав път".

Производството на автомобили във Великобритания достигна 66-годишно дъно

Производството на автомобили във Великобритания достигна 66-годишно дъно

Данните за изминалата година са "мрачни", но задава ли се подобрение?

Икономическата прогноза обаче е понижена заради високите цени на енергията, нарастващите разходи за ипотеки, увеличените данъци, както и заради постоянния недостиг на работна ръка. Според много икономисти Брекзит също влияе негативно на случващото се в страната.

Брекзит струва на икономиката на британската икономика £100 милиарда годишно

Негативните ефекти се отразяват на всички сектори, като се започне с бизнес инвестиции и се стигне до способността на компаниите да наемат нови служители. Това става ясно от анализ на Bloomberg Economics три години, след като Великобритания напусна Европейския съюз. В него се казва, че "щетите, нанесени от начина, по който разделението беше осъществено от правителството, изобщо не са незначителни".

Снимка 548342

Източник: iStock

Това е в пълна противоположност на твърдението на премиера Риши Сунак, че Брекзит е "огромна възможност" за Обединеното кралство, която започва да се реализира. Прекъсването на връзките с ЕС позволява на Великобритания да създаде свободни пристанища, за да стимулира търговията и да реформира правилата за финансови услуги в полза на банките в Лондонското сити.

Въпреки негативите, Международният валутен фонд подчертава, че Великобритания е опровергала много прогнози миналата година и не е невъзможно отново да намери изход от кризата.

Великобритания регистрира най-големият спад на цените на жилищата след финансовата криза

Великобритания регистрира най-големият спад на цените на жилищата след финансовата криза

Това е четвърти пореден месец на спад в цените в Обединеното кралство