Правителството нa британския премиер Борис Джонсън е изправено пред коронавирусна дилема и начинът по който властите реагират може да зададе тона на икономиката за години напред.

Ако правителството оттегли политиките за подкрепа за работни места и заплати твърде скоро, това ще изправи Великобритания пред криза на безработицата, заедно с други рискове, като Brexit, които заплашват с намален растеж, пише Bloomberg.

Ако пък властта разшири помощта - както призовават опозиционните политици, това би могло да разубеди британците да напуснат работа, което ще попречи на необходимото преструктуриране.

И двете опции са скъпи

Програмите на финансовия министър Риши Сунак са стрували досега близо 46 милиарда долара. Масовата безработица или непродуктивните работни места обаче могат да бъдат много по-скъпи в дългосрочен план.

Повече от една пета от работната сила беше временно в платен отпуск през юни и не е ясно колко от тях ще имат работа, на която да се върнат.

Великобритания е в рецесия с над 20% спад на икономиката през второто тримесечие

Великобритания е в рецесия с над 20% спад на икономиката през второто тримесечие

Най-голямото тримесечно свиване на икономиката, откакто се води статистика през 1955 г.

"Изглежда сигурно, че към този момент схемата наистина запазва значителен брой "зомби работни места", казва Джонатан Портес, икономист от King's College London, в статия за Prospect Magazine. "Унищожаването на работни места и създаването на работни места е необходима част от динамичната икономика", заявява той.

Според Bank of England възстановяването зависи от работните места. Безработните не харчат толкова и са склонни да губят уменията си с течение на времето, така че общата производителност страда.

Опозиционната Лейбъристка партия и Конгресът на търговския съюз призоваха правителството да удължи подкрепата, аргументирайки се, че така може да се улесни намирането на нови работни места.

Секторът на услугите е особено засегнат от блокирането, воден от ресторанти и хотели. И недвижимите имоти също пострадаха, но много по-малко. Строителството доведе до възстановяване през юни.

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп
Обновена

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп

50% ръст на работодателите, които очакват да освободят персонал

Според данни от проучване на YouGov почти 40% са казали, че се притесняват, че ще загубят работата си, а 60% от британците заявяват, че очакват рецесията да продължи поне 18 месеца.

"Загубите на работни места нарастват и могат да се увеличат само, когато стигнем до края на политиките за подкрепа", каза Тей Парих, главен икономист в Institute of Directors. "Сега е важно да се предотвратят по-дългосрочни проблеми."