Великобритания изпадна в рецесия. През второто тримесечие на 2020 година икономиката на страната се е свила с рекордните 20,4%, след като блокирането, причинено от пандемията на новия коронавирус, тласна страната в безпрецедентен спад. Това показват данни на Националната статистическа служба на страната (ONS), пише The Guardian.

Това поставя Великобритания в рецесия за първи път след финансовата криза, след като страната регистрира спад от 2,2% на БВП през първото тримесечие на годината.

ONS: "Очаква се спад на брутния вътрешен продукт на Великобритания с рекордните 20,4% през второто тримесечие (април-юни) на 2020 година, отбелязвайки второто поредно тримесечно намаление, след като БВП спадна с 2,2% през първото тримесечие (януари-март) на годината ... През второто тримесечие са регистрирани рекордни тримесечни спадове в сферата на услугите, производството и строителството."

Според данните намалението в сферата на услугите е с 19,9%, при строителството -  с 35%, а продукцията е спаднала с 16,9%.

Това е най-голямото тримесечно свиване в икономиката на Великобритания, откакто започва воденето на тримесечна статистика на Острова през 1955 година.

Лошата статистика идва въпреки положителната тенденция, която се наблюдава в страната през месец юни. ONS съобщава, че месечният брутен вътрешен продукт (БВП) се е увеличил с 8,7% през юни, след ръст от 2,4% през май. Но това обаче далеч не е достатъчно за възстановяването на загубената продукция по-рано през годината, допълват от службата.

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп
Обновена

Съкращенията във Великобритания ще продължат. Заетостта спада с невиждан скоро темп

50% ръст на работодателите, които очакват да освободят персонал

Иначе гражданите във Великобритания са все по-притеснени от загуба на работата си, след като икономиката на страната се бори да се справи с въздействието на пандемията на новия коронавирус, пише Reuters.

Според ново проучване на лидера за анализ на общественото мнение Kantar 42% от британците сочат, че намират работните си позиции за по-застрашени спрямо година по-рано. Увеличението спрямо месец юли е от 5 процентни пункта.

Всеки четвърти британец е на мнение, че през останалата част от 2020 година работата му изобщо няма да бъде сигурна или ще бъде по-малко сигурна спрямо предишни периоди.

Заетостта във Великобритания намаля най-много от периода април-юни 2009 година, показват официалните данни, публикувани във вторник.

Икономиката на Великобритания започна да се възстановява след рекордния спад

Икономиката на Великобритания започна да се възстановява след рекордния спад

През май БВП се е повишил с 1,8% при прогноза от 5,5% ръст

Миналата седмица Bank of England прогнозира, че процентът на безработните ще достигне 7,5% в края на 2020-а, което почти удвоява последните прогнози.

Проучването на Kantar показа рязък спад в дела на анкетираните, които смятат, че правителството премахва ограниченията на коронавирусите твърде бързо и увеличение на онези, които смятат, че темпът е правилен или твърде бавен.