Икономиката на Великобритания направи първа стъпка по дългия си път към възстановяване от кризата, причинена от новия коронавирус. През месец май потребителската активност започна да набира сила, след като ограниченията за блокиране започнаха да намаляват, пише Reuters.

По данни на националната статистическа служба (ONS) брутният вътрешен продукт се е повишил с 1,8% през май след спад от рекордните 20,3% през април - първият пълен месец на блокиране във Острова. Ръстът на БВП обаче е в пъти по-малък от очаквания - средната прогноза беше за увеличение на БВП с 5,5%.

За трите месеца до май икономиката се е свила с 19,1%. В сравнение с година по-рано се регистрира спад от цели 24%.

Ще деградира ли Великобритания до развиващ се пазар?

Ще деградира ли Великобритания до развиващ се пазар?

Заради Brexit и пандемията икономиката на страната прилича повече на Турция и Аржентина, отколкото на Германия и Франция

"Производството и строителството на къщи показват признаци на възстановяване, тъй като някои предприятия усетиха завръщането на персонала на работа. Въпреки това икономиката все още беше с една четвърт по-малка през май, отколкото през февруари, преди да настъпи пълният ефект от пандемията", коментира пред Yahoo Finance Джонатан Аутхоу от ONS.

"Видяхме известно покачване в търговията на дребно, която отчете рекордни онлайн продажби. Въпреки това при запазване на ограниченията за блокиране, много други услуги остават в затруднено състояние, като в редица области се наблюдава по-нататъшен спад", коментира още Аутхоу.

Като цяло секторът на услугите - който представлява около 80% от икономиката на страната - нарасна с едва 0,9% през май, след 19% спад през април. Индустриалната продукция се е покачила с 6%. Производственият сектор е нараснал с 8.4%, докато строителният сектор се е възстановил с 8.2% растеж.

Според анализаторите свиването през месец април ще има най-лошо въздействие върху фирмите, тъй като след това правителството вече отслабваше ограниченията.

Миналия месец Организацията за икономическо сътрудничество и развитие заяви, че икономиката на Обединеното кралство ще се свие с 11,5% през тази година.

Икономиката на Великобритания регистрира най-голямото си свиване от 40 години

Икономиката на Великобритания регистрира най-голямото си свиване от 40 години

Данните са за първото тримесечие, което обхваща едва 9 дни от блокирането на Острова