Великобритания регистрира 50% скок в броя на работодателите, които очакват да съкратят работни места на тримесечна база. Данните са от изследване на Института за персонал и човешко развитие (CIPD) и компанията Adecco.

В частния сектор 38% от фирмите планират да съкращават служители, в сравнение с 16% в публичния сектор, пише BBC.

Междувременно фирмите, които планират да наемат, сега се увеличават, но като цяло през последните години броят им намалява.

За периода се наблюдава увеличаване на броя на съкращенията на работните места, след като пандемията на новия коронавирус изтри повече от една четвърт от икономическата продукция на Острова.

Изследване: Започна втората вълна на съкращения

Изследване: Започна втората вълна на съкращения

То се наблюдава в щати, в които няма повторно изстрелване на броя болни от коронавирус

Проучването е направено сред над 2 000 работодатели. 33% от всички са заявили, че очакват да освободят служители в периода до края на октомври 2020 година, което е с 50% повече спрямо предишното тримесечие, когато 22% от запитаните отговарят по този начин.

49% от респондентите обаче са заявили, че планират да наемат нови кадри през трите месеца до края на септември. Това показва увеличение на доверието в сравнение с предходното тримесечие, когато само 40% заявиха, че планират да приемат нов персонал.

Въпреки това тази тази оценка остава доста под нивата, наблюдавани през предишни години, посочват авторите на доклада. А делът на работодателите, които планират да наемат персонал, в сравнение с тези, които очакват да освободят персонал, е паднал до най-ниското си ниво от 2013 година, откогато се провежда проучването в сегашната му форма.

По данни на CIPD повече от 22 000 работни места в ресторантьорството вече са съкратени тази година, което е повече от два пъти спрямо 2019 година.

Заради пандемията броят на фирмите, уведомили правителството през юни за плановете за съкращаване на 20 или повече работни места, е пет пъти по-голям, отколкото през същия месец миналата година.

Очаква се работниците в производството, строителството и информационните технологии да бъдат най-силно засегнати от следващата вълна на съкращения.

650 000 останаха без работа във Великобритания заради кризата

650 000 останаха без работа във Великобритания заради кризата

Наблюдава се увеличение на хората, които спират да търсят работа

Лошите новини обаче не свършват дотук. Паралелни данни на националната статистическа служба (ONS) показват, че заетостта във Великобритания е спаднала с най-големия си темп от над десетилетие между април и юни. За тримесечието заетостта е намаляла с 220 000 души.

А това е най-голямото тримесечно намаление от периода май-юли 2009 година, в дълбините на последната финансова криза.

Броят на средно отработените часове от служител продължи да намалява, достигайки рекордни нива както за годината, така и за тримесечието, съобщават още от ONS.

Икономиката на Великобритания регистрира най-голямото си свиване от 40 години

Икономиката на Великобритания регистрира най-голямото си свиване от 40 години

Данните са за първото тримесечие, което обхваща едва 9 дни от блокирането на Острова