От самото начало на мерките срещу коронавируса много икономисти предупреждаваха, че мерките на властите във водещите икономики за компенсиране на новосъздадените безработни и задържането на заетостта няма да доведат до подобряване на ситуацията на пазара на труда. Ново изследване от САЩ показва и на практика тяхната неефективност.

След като броят на заразените от коронавирус започна отново да расте след края на април, властите в много щати спряха с мерките за размразяване на икономиката. Това създаде втора вълна на безработица на пазара на труда, при това дори и сред хората, които са били повторно назначени, показват данните на RIWI и Apert за пазара на труда между 23 юли и 1 август, предаде Zero Hedge.

Как държавата простреля пазара на труда в България

Как държавата простреля пазара на труда в България

Негативите от политиките тепърва предстои да се видят

Според анализаторите, през този период 31% от новоназначените са били повторно съкратени от работа, а други 26% са били уведомени от работодателите си, че могат да бъдат освободени за втори път. Същевременно от 1 март досега 37% от изследваните лица, които не са били самонаети, са били уволнени поне веднъж.

Но втората вълна на безработица не съвпада точно с предполагаемата втора вълна на коронавируса. "Съкращенията на служителите се наблюдават в щати, в които няма ръст на броя на заразените", посочват от институциите.

Те са изследвали почти 11 хил. души на възраст над 16 години, за да определят кои са преминали през повторно освобождаване и кои са в риск от такова.

"Най-важното заключение от анализа е, че не може да се очаква V-образно възстановяване през втората половина на годината, а администрацията на Тръмп и Конгреса ще трябва да похарчат още трилиони долари, за да избегнат срива на потреблението", посочват от Zero Hedge. "Рецесията, в която се намираме, срина финансово 90% от по-бедните американци."

Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Питър Шиф: Митът за V-образното възстановяване е оборен

Според него икономиката е много по-слаба, отколкото хората мислят, а действията на Фед водят по пътя към срива