Въпреки че някои пазарни анализатори прогнозират скоростно възстановяване след отварянето на икономиките, което на практика още не е приключило в много страни по света, няма изгледи V-образно възстановяване да се наблюдава, посочва финансистът Питър Шиф. Според него това е вярно, дори и ако се създаде ваксина срещу коронавируса.

Той припомня, че през последната седмица на юни всички водещи борсови индекси отбелязаха спад, който беше най-значителен при Dow Jones (-3,3%), по-умерен при S&P 500 и Russel 2000 (-2,8%) и най-умерен при Nasdaq (-1,9%). Но през същата седмица индексът на регионалните банки се срива с 10%, като някои от най-големите финансови институции, например Goldman Sachs, отбелязват понижение на цената на акциите от почти 9%.

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Икономист: Най-вероятният сценарий е хиперинфлация

Федералният резерв балонизира цялата икономика и сега няма какво повече да надува, смята експертът

"Всичко, което нанася щети върху бизнеса и икономиката, в крайна сметка удря и банките, защото всички компании или поне голяма част от тях имат заеми", казва Шиф. "Те дължат пари на банките. И ако дейността им е спряна, те не генерират приходи, съответно и не обслужват задълженията си, а банките могат да загубят много, ако икономиката не се възстановява толкова бързо, колкото хората си мислят."

Но обезценяването на акциите на финансовите институции и проблемите, пред които те са изправени, не са единствените индикатори за продължаващото влошаване на стопанството. Финансистът припомня, че търговският дефицит на САЩ за миналия месец достигна 74,3 млрд. долара - значително по-голяма стойност от очакваното, а причината за това е спадът на износа с 5,8%. "Това е безспорно доказателство за слабостта на нашата икономика, защото износът показва способността ни да произвеждаме и да търгуваме", смята Шиф.

Затова според него обаче не просто стопанството няма да премине през V-образно възстановяване, а ще премине през нов срив. "Хората не разбират, че второто пропадане ще е още по-дълбоко от първото", казва той. "Няма да как да се върнем там, където бяхме преди коронавируса, защото икономиката беше балонизирана. Насочваме се към рецесия и депресия."

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Питър Шиф: Идва цунами от фалити

Според експерта се намираме в по-дълбока криза от тази през 2008 г.

Подобно развитие се подпомага от Федералния резерв, който продължава да инжектира новонапечатани пари в икономиката. Целта на централната банка е да спаси много бизнеси от фалит, а мерките ѝ дори бяха определени като "смели", определение, с което Шиф не се асоциира.

"Няма нищо смело в действията на Федералния резерв", казва той. "Те са страхливи. Защо централната банка не ги остави да фалират? С печатането на пари, тя не поема към "неизследвани територии". Тя прави същото, което извършват и останалите централни банки. А този път води към бедствие. Той ще ни докара до валутна криза. До дългова криза. До хиперинфлация. Няма нищо невиждано в тези неща - те са правени отново и отново в историята и са се проваляли винаги и навсякъде, където са били опитвани."