Въпреки че фондовите борси растат, а някои анализатори очакват бързо възстановяване, всъщност икономиката на САЩ е изправена пред цунами от фалити, посочи финансистът Питър Шиф. Неговото мнение противоречи с това на други автори, според които кризата сега по нищо не прилича на тази от 2008 г.

"Очевидно е, че ако хората не печелят толкова пари, колкото когато са работили активно, особено малките бизнеси, те не могат да си плащат кредитите", каза Шиф в подкаста си. "Затова банките не получават приходи от лихви - те са изправени пред фалити. Когато имаме кредитен балон, когато икономиката е изградена на основата на дълга и когато нещо подобно се случи, то разтърсва стопанството из основи и имаме голям проблем."

По думите му, действията на федералното правителство до момента просто е отлагало неизбежното. Тази ситуация обаче не може да продължава вечно, смята експертът.

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Питър Шиф: Истинският срив е тук

Действията на централните банки влошават състоянието на икономиката, смята експертът

Той припомня, че по данни на TransUnion в момента около 3 млн. автокредита и 15 млн. кредитни карти са се възползвали от мораториуми по кредитите под някаква форма. Други институции обаче цитират даже по-високи стойности.

Но те не са единствените проблеми кредитополучатели - много собственици на ипотеки също не могат да се обслужват. По данни на Black Knight, техният брой е почти 4,8 млн. или 10% от размера на всички ипотеки.

"Банките и компаниите за кредитни карти не могат да позволят хората вечно да не си плащат", каза Шиф. "Някои малки кредитни бизнеси вече са в сериозни затруднения. През NPR президентът на American Financial Services Association посочи, че финансовите компании имат нужда от "държавно кранче", за да могат самите те да заемат пари."

Даниел Лакайе: Планът за възстановяване на Европа вероятно ще се провали

Даниел Лакайе: Планът за възстановяване на Европа вероятно ще се провали

Историята и икономическата наука показват, че не от това има нужда Стария континент

Прогнозата на Шиф е, че юли ще бъде решаващ месец за икономиката на САЩ, тъй като тогава идва краят на програмата за подпомагане на заетостта. Според финансиста, много от над 40-те млн. американци, които бяха освободени от работа през последните два месеца и половина, могат да извършват плащания единствено благодарение на правителствените програми.

"Когато осигуровките против безработица на стойност 600 долара седмично секнат през юли, много хора ще трябва да освободят жилищата си", смята Шиф. "Рискът от изгонвания ще се изстреля през покрива."

Той припомня също, че потребителският дълг растеше много бързо още преди пандемията и достигна 19,3% още в края на декември, а мерките на властите включват още по-голямото му увеличаване. "Хората могат да заемат пределно количество средства", казва той. "Кредитните карти имат лимит. А много хора не могат да обслужват дълговете, които вече имат."

Питър Шиф: Вече няма връщане назад

Питър Шиф: Вече няма връщане назад

Според него кризата, която предстои, няма да изглежда като нищо, което сме виждали до момента

По думите му, когато икономиката се затвори, е невъзможно длъжниците да обслужват кредитите си. "Ако дългът не се плаща, тогава по дефиниция се намираме във финансова криза", казва Шиф. "Затова спукването на имотния балон беше дългова криза - тя не беше такава, заради спада на цените на имотите. Същото нещо се случва и сега, с тази разлика, че банките са изложени към значително по-висок дълг, което означава, че сме в по-дълбока финансова криза от тази през 2008 г."