Броят на британците, които получават заплата от компаниите през второто тримесечие на 2020 г., намалява с 650 000, показват официалната статистика, цитирана от BBC. Общият брой на хората, които са търсели обезщетения, включително безработните лица, е 2,6 милиона души.

Ръстът не е толкова голям заради правителствената програма, която субсидира заетостта. Цитираните 650 000 души са във форма на неплатен отпуск, но правителството субсидира част от възнагражденията им. Икономисти посочват, че пълният ефект върху пазара на труда няма да се усети до края на правителствената схема за подпомагане, което се очаква да стане през месец октомври.

Икономиката на Великобритания започна да се възстановява след рекордния спад

Икономиката на Великобритания започна да се възстановява след рекордния спад

През май БВП се е повишил с 1,8% при прогноза от 5,5% ръст

"Въпреки липсата на общо нарастване на броя на безработните, прогнозният брой на безработните на възраст от 16 до 24 години се е увеличил с 47 000 на годишна база, докато другите възрастови групи остават стабилни", пишат от службата.

ONS добавя и че се наблюдава по-голям от обичайния брой на тези, които губят работа си, но в момента не търсят друга, което всъщност ги прави икономически неактивни, а не безработни.

"Освен това се увеличава броят на анкетираните, които преди това са били безработни, а сега са преминали в икономическо бездействие, което предполага, че някои, които преди това са били безработни, вече не търсят работа."

Ще деградира ли Великобритания до развиващ се пазар?

Ще деградира ли Великобритания до развиващ се пазар?

Заради Brexit и пандемията икономиката на страната прилича повече на Турция и Аржентина, отколкото на Германия и Франция