Обединеното кралство е поредната европейска държава, която изпитва остър недостиг на нискоквалифицирани работници.

Правителството на Обединеното кралство обмисля създаването на програма за краткосрочни визи, която би помогнала за привличането на чуждестранни работници в страната, без да се отразява на броя на населението и да се справи с недостига на работна ръка в сектора на хотелиерството.

Според доклади на The Times Министерството на вътрешните работи е инициирало преговори с някои страни от ЕС за повече схеми за младежка мобилност, като същевременно поддържа стабилни цифрите за нетната миграция, след като Обединеното кралство регистрира рекордно висок процент на миграция миналата година, съобщава SchengenVisaInfo.com.

По-конкретно, предложенията ще позволят на млади хора между 18 и 30 години да работят в Обединеното кралство до две години, без да изискват спонсорство от работодател, като същевременно ще бъдат освободени от изискванията за умения и заплата, които се прилагат за квалифицираните работници. Това означава, че работодателите могат да използват схемата, за да наемат хора за неквалифицираните позиции в своя бизнес.

Германия ще дава по-лесно гражданство на имигранти

Германия ще дава по-лесно гражданство на имигранти

Германски паспорт ще се получава по-лесно и по-бързо

Решението, ако бъде одобрено, ще помогне на индустрията на хотелиерството в Обединеното кралство, която беше сериозно засегната от Брекзит, пандемията и не толкова добрата икономика през последните години. Секторът на хотелиерството беше един от предпочитаните сектори за работници от ЕС, но новите имиграционни правила след Brexit повлияха на желанието на хората да заемат конкретни свободни позиции като сервитьори, баристи и икономи.

Броят на свободните работни места в този сектор е намалял през последната година, въпреки че секторът продължава да се бори с недостиг на персонал. Търговският орган на UKHospitality изчислява, че свободните работни места в сектора са с около 48 процента по-високи от нивата преди пандемията.

 Германия облекчава ограниченията за сезонните работници от държавите в ЕС и Шенген

Германия облекчава ограниченията за сезонните работници от държавите в ЕС и Шенген

От 16 юни ще могат да влязат в страната без ограничения

"Всичко, което може да ни помогне с набирането на персонала, от който се нуждаем, за да стартираме напълно бизнеса си отново, е добре дошло. Също така бихме искали визовата схема да надхвърли ЕС, да се разшири до страни като Индия", каза Рафаел Херцог, председател на Асоциацията на хотелиерите в Бристол (BHA).

Той също така отбеляза, че настоящите предложения ще обхващат позиции като баристи и сервитьори, но разширяването им, за да обхванат готвачи, терапевти, обслужващ персонал и други, също би било от полза.

Понастоящем схемата за наемане на квалифициран работник позволява на лицензирани спонсори да наемат работници в сектора на хотелиерството в ограничен брой отговарящи на условията роли, като мениджъри и собственици на хотели и места за настаняване, мениджъри и собственици на ресторанти и кетъринг, бирници и мениджъри на лицензирани помещения, готвачи и управители на кетъринг и барове.

От друга страна, работниците от Обединеното кралство в други страни като Швейцария заемат едни от най-управленските позиции в страната, като 44,3% от служителите с такава националност заемат по-висококвалифицирана позиция.

Снимка 631600

Източник: iStock Images