Най-големият консуматор на свинско месо в света Китай отчете рекорден внос на хранителния продукт през май в опит да смекчи последствията от заразата по свинете, след като цените на месото в страната скочиха.

Пекин купи 556 276 тона месо през предходния месец, което е с 45% повече спрямо същия период за миналата година. Това възлиза на внос от 2,2 милиона тона за първите пет месеца и е увеличение от 23% спрямо миналата година, пише Bloomberg.

Вносът на свинско се е увеличил най-много срямо вноса на друго месо, като е нараснал с 63% до 187 459 тона през май спрямо миналата година. Доставките на агнешко са се повишили с 53% до 42 036 тона, докато вносът на телешко е скочил с 41% до 123 720 тона. Доставките на пилешко месо също отбелязват ръст с 26% до 63 430 тона.

Пекин увеличава вноса на месо, заради недостига, породен от заразата по свинете

Пекин увеличава вноса на месо, заради недостига, породен от заразата по свинете

Китай свали забраните за внос на месо от много страни

Според анализатори е малко вероятно вносът да намалее, въпреки вече ограниченото пространство за складиране на пристанищата в азиатската страна.

Очаква се внасянето на стоки отвън да спадне до края на годината заради търговския конфликт между САЩ и Китай и невъзможността страните да осъществяват сделки помежду си.

"Няма откъде да се внесе достатъчно месо за Китай. Цените на някои места се увеличиха, въпреки слабото търсене, което е знак за слабо покачване на предлагането. Цените за килограм свинско са били 21,55 йени на 14-и юни, с 12% повече от същия месец за предходната година", казва Джим Хуанг, главен изпълнителен директор на China-data.