Британските компании предупреждават, че бюрокрацията покрай Brexit расте неимоверно, а правителството на Острова се готви да въведе още един дълъг списък за контрол върху вноса от Европейския съюз през април и юли, пише The Guardian.

Очаква се през следващите месеци да бъдат въведени нови проверки на границата, които ще контролират вноса на всичко от наденици и миди до коне и дървен материал.

Една логистична компания предупреждава, че ситуацията ще се превърне в катастрофа и заявява, че бизнесът има нужда от повече време да се подготви. Вносителите се опасяват, че британските митници не са готови за промяната и че огромните опашки ще донесат недостиг на плодове и зеленчуци през лятото.

В същото време ЕС въведе митнически проверки още в началото на януари — и транспортните компании вече отчитат, че обемът на износа от Острова към континентална Европа се срива с 68% спрямо януари 2020 г.

Лондон избра да въведе постепенен контрол с надеждата бизнесът да има възможност да се адаптира към новите правила.

Следващата голяма промяна идва на 1 април, когато на митниците ще бъде въведен контрол върху вноса на животински продукти, зеленчуци и плодове. През юли транспортните компании ще трябва да представят пълни митнически декларации при влизане на територията на страната — вместо да ги подават по-късно, както е сега. Вносът пък ще трябва да се осъществява на конкретни локации.

Най-голямото притеснение за месната индустрия е промените, които влизат в сила през април. "Ако имаме толкова пречки при вноса, колкото при износа, ще е огромно предизвикателство", казва Ник Алън, главен изпълнителен директор на British Meat Processors Association.Голяма част от компаниите в сектора търгуват с ЕС: Великобритания внася свинско и тележко, а изнася тележко и агнешко. Търговията с месо носи 8,2 млрд. паунда годишно на британската икономика.

След април всяка неточност в документите при търговията с месо ще означава, че продуктът няма да може да продължи към дестинацията си. Заради проблеми с документацията контейнери с британско месо вече гние на пристанището с Амстердам.

"Забавянето струва пари. Ако един камион неочаквано бъде задържан за 30 часа, това създава логистичен проблем", казва Алън. И предупреждава, че постоянните забавяния ще донесат и до загубен бизнес. "След време, ако не успяваш да отговориш на сроковете, потребителите ще търсят друг доставчик".

Предизвикателство за компаниите ще и отпадането на възможността за забавено подаване на митническите декларации. Сега те могат да ги подадат до 6 месеца след физическия внос. Тази възможност ще отпадне през юни.