16.5% увеличение на туристите в София отчитат от общинското предприятие "Туризъм". До 20 юни на тази година броят им е достигнал 630 635, каза в интервю за "Монитор" директорът на ведомството Иво Маринов.

Освен че туристите се увеличават, расте и броят на дните, в които те остават в столицата. Затова съдим по увеличения с 20.6% брой на реализираните нощувки.

"Интересното е, че има разместване при пазарите, генериращи най-голям брой чуждестранни туристи. На първо място е Италия, Великобритания, Германия, Гърция, Израел, САЩ, Турция, Франция, Испания и Румъния. В общественото пространство преобладава мнението, че тези ръстове се дължат на нискотарифните самолетни компании, които започнаха да изпълняват полети от летище София, но има и други фактори", казва Маринов.

И допълва, че впечатление прави увеличението на туристи от съседните страни, които пътуват с кола или автобус. За първите шест месеца на годината 30% повече сърби са ни посетили. Повишаване на интереса има и от Румъния и Гърция, съответно с 12% и 18% в сравнение със същия период миналата година. Друго нещо, което трябва да отбележим е, че 70% от гостите на София не идват еднократно. "Това говори за удовлетвореност и интерес към забележителностите на града. Цифрите показват, че не само евтините самолети билети покачват интереса към града. Не трябва да се омаловажава добрата транспортна достъпност, откриването на нови обекти и преживяванията, които предлага София", смята Маринов.

30% от чужденците идват заради културно-исторически туризъм. На второ място и при чужденци, и при българи са деловите пътувания - 20 на сто. 64% от хората на средна и по-висока възраст са мотивирани да дойдат в града заради културните забележителности, като 52% от тях пътуват организирано. Младите хора идват заради развлеченията и възможността да пазаруват. Сред гостите на София обаче категорично доминират неорганизираните посетители - 75%, сочат данните. "Радостното е, че в последните години все повече български туроператори, които основно се занимаваха с изходящ туризъм започнаха да организират и вътрешни екскурзии. При обиколки из страната големите туроператори, които оперират основно по морето, също започнаха да включват София в своите програми", казва Маринов.

От туристическия данък, които заплащат лицата, които нощуват в местата за настаняване, са събрани 1 795 750 лв., което представлява увеличение от 12,7% спрямо 2015 г. Това са преките приходи от туризъм. Вече непреките са свързани с другите данъци, които всяка икономическа дейност дължи. "Не знам доколко е изненадващо, но водещите хотели, търсени от туристите са от високите класове - 4 и 5 звезди", заключва Маринов.