През юли 2019-а, последната преди пандемията, у нас е имало 3391 места за настаняване с 10 и повече легла. През юли 2021 работещите обекти са намалели до 3058 броя. Това, на практика, означава, че всеки десети хотел е затворен и основната причина за това е коронакризата, пише в. "Сега".

Данните бяха посочени от служебния зам.-министър на туризма Ирена Георгиева по време на инвестиционен форум в София.

По думите й този спад не е трагичен, защото 90% от обектите са работили, но въпреки това проблемите, възникнали покрай битката за ограничаване на заразата, са сериозни, като особено неприятна последица е загубата на кадри - "работниците в много сегменти от туризма се преместиха в други сектори и бяха загубени ценни специалисти с умения и с години трупан опит", поясни тя.

Ресорният министър подчерта, че пандемията се е отразила доста разнопосочно на хотелиерския бранш - има и губещи, но и печеливши.

Най-пострадали са градските дестинации. Причините са строгите противоепидемични ограничения за сектора, които го лишиха от приходи. В същото време доста предпочитани се оказват селските райони и малките общини и то заради нарастващото търсене на по-безопасен и индивидуален туристически продукт, коментира Георгиева.

Заради ограниченията и формалностите при пътуванията зад граница процъфтява вътрешният туризъм, хората все повече предпочитат по-близки дестинации и се увеличава делът на късните резервации т. нар. last minute.

Има и тенденция за пренасочване от самолетен към автомобилен туризъм - както за пътуванията в страната, така и в чужбина.

Много от нас българските курорти и забележителности благодарение на пандемията, която превърна пътуванията зад граница в рисково начинание заради неизбежните проверки, тестове, карантини и чести смени на правилата в различните държави.

Спад се наблюдава в служебните пътувания - командировки, семинари, бизнес срещи други. Това може да остане постоянна тенденция, което несъмнено е лоша новина за туристическите агенции и авиокомпаниите.

Според данни на Евростат за юли, нощувките на чужденци в местата за настаняване у нас нарастват със 137% спрямо предната година. За сравнение Португалия и Италия имат 107% увеличение, Испания и Малта се радват на над 140% ръст.

Данните на ЕСТИ - българската система за туристическа информация, в периода 1 май - 10 септември 2021 г. броят на туристите у нас достигнал 4 млн. души , от които над 2.5 млн. са българи. Числата недвусмислено показват, че именно българските туристи са спасили летния сезон у нас.

Румънците също представляват голяма част от туристите през изминалото лято Над 630 000 румънци са избрали да прекарат ваканцията си у нас. Полските туристи са наброявали 140 000, а немските - над 120 000.