Германците недоволстват срещу правителствения план за забрана на газови котли и замяната им с термопомпи. Според гражданите тази промяна идва твърде бързо и ще им струва много пари, пише Oilprice.

Германия иска да стане въглеродно неутрална до 2045 г. и изглежда иска да го направи, независимо на колко висока цена. Неотдавна правителството обяви, че ще забрани котлите, работещи с изкопаеми горива, като на практика ще принуди хората да преминат към термопомпи, единствената екологична опция за хората без достъп до централно отопление.

Цената на забраната се оценява на над 9 милиарда евро, или 10 милиарда долара годишно до 2028 г. След това разходите ще намалеят почти наполовина, благодарение на увеличаването на производството на термопомпи и увеличаване на производството на вятърна и на слънчева енергия.

Правителството предлага финансова помощ на домакинствата в размер на 30% от цената, която ще трябва да платят за преминаване към по-еко варианта, но изглежда, че германците не са особено привлечени от това предложение.

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

Германия ще затвори последните си АЕЦ тази седмица

От 2003 г. насам в страната са затворени шестнадесет реактора

"Хората са възмутени и бесни. Те не могат да разберат защо трябва да се случи толкова бързо.", смята Петра Уерц от Асоциацията за жилищни имоти.

Промяната засяга засяга 66 милиона германци и има огромно безпокойство сред тях, според Мари-Агнес Щрак-Цимерман - депутат от либералната Свободна демократическа партия.

Забраната дори предизвика скок в търсенето на газови котли. Тя ще влезе в сила едва от януари следващата година, така че ако хората ги инсталират преди края на тази година, те могат да продължат да ги ползват.