Растежът на заплатите във Великобритания се покачи с 3,9 процента от началото на годината до края на юни - най-бързият темп от 11 години насам, показват данните на националната статистика, цитирани от BBC.

Безработицата през второто тримесечие обаче се покачва леко до 3,9 процента. Заетостта е на най-високото си ниво от поне 1971 г. насам - 76,1 процента.

Данни от миналата седмица показаха, че икономиката на страната се е свила с 0,2 процента през второто тримесечие на 2019 г., за първи път от 2012 г.

Икономиката на Великобритания неочаквано се сви за първи път от 2012 година

Икономиката на Великобритания неочаквано се сви за първи път от 2012 година

Брутният вътрешен продукт намалява с 0,2 процента през второто тримесечие

Реалните възнаграждения (изчистени от инфлация) без бонусите са се покачили с 1,9 процента.

Зам.-директорът на националната статистика Мат Хюс посочи, че реалните заплати без бонусите растат с най-бърз темп от почти четири години насам, но възнагражденията все още не са се завърнали на нивата си от преди кризата.

Покачването на заплатите се дължи до голяма степен на Brexit - процесът "изгони" немалко европейци, които работеха на Острова, а в същото време накара компаниите да спрат капиталовите вложения и роботизацията, а вместо това да наемат служители, които след това бързо могат да бъдат освободени.