Преди близо 10 додини Китай изпревари САЩ като най-големият пряк инвеститор в Африка континента по отношение на потоците на преки чуждестранни. В резултат от китайски инвестиции в Африка, средногодишно биват разкривани над 18 000 работни места, което прави страната лидер в това отношение, изпреварвайки САЩ, става ясно от доклада Swiss-African Bussiness Relations Status Quo 2021.

Защо китайските частни компании инвестират в Африка?

Китайската финансова медия Sina Finance Global посочва няколко важни причини, пише информационната агенция Аctualno.

Над 1000% ръст през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява

Над 1000% ръст през януари: износът на България към Южна Африка процъфтява

Най-висока митническа стойност, според Търговската статистика на РЮА имат внесените в страната електрически табла и части за тях.

На първо място се очертават демографските проблеми на населението на Китай, което все повече застарява. До 2050 г. се очаква средната възраст в Китай да достигне 51 години, в сравнение с 43 г. в САЩ и 47 г. в ЕС. До 2060 г. една трета от китайските граждани ще бъдат на възраст над 65 години, което ще направи Китай една от най-старите страни в света. В Африка обаче се наблюдават обратните тенденции. До 2034 г. се очаква работната сила на континента да надхвърли тази на Китай и Индия, взети заедно, тъй като до 2050 г. населението на Китай ще падне под 1 милиард. Според тези цифри младата работна сила в Африка е точно това, от което се нуждаят днес предприятията в Китай.

От друга страна Китай вече не е евтин пазар на труда. През 2020 г. БВП на глава от населението на Китай достигна 11 000 долара. Според Световната банка, Китай скоро ще влезе в групата на страните с високи доходи на глава от населението, следователно цената на труда само ще се увеличава. За сравнение, БВП на глава от населението на страните от Субсахарна Африка е 1500 щатски долара през 2021 г., което се равнява на под 1/7 от БВП на глава от населението на Китай.

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

От петрол до батерии: Какво изнася България към Саудитска Арабия

През 2021 г. двустранната търговия между България и Саудитска Арабия достига годишен ръст от близо 90%

Като тенденцията се очертава и производствените компании да продължават да преместват производствените линии в държавите част от Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) и Африка.

Според анализаторите с времето Китай се превърна от дългогодишна селскостопанска сила в страна на вноса. Бързата урбанизация на Китай води до ерозии на плодородната земеделска земя. Очаква се до 2030 г. населението със средни доходи да нарасне от 400 милиона на 800 милиона, а задоволяването на структурните селскостопански нужди на Китай да се превърна във важен въпрос от национална величина. Китай внася всички видове африкански селскостопански продукти, от зърнени храни, тръстикова захар до морски дарове и червено вино. Селскостопанската търговия на Африка с Китай и инвестициите в селскостопански технологии на Китай в Африка отговарят на нуждите на далекоизточния пазар.

Тъй като геополитическото напрежение между САЩ и Китай се засилва, Китай трябва да премести части от своите селскостопански промишлени и търговски вериги извън САЩ.

Може ли Африка да спаси най-голямата икономика в Европа от недостиг на газ, ако Русия спре доставките

Може ли Африка да спаси най-голямата икономика в Европа от недостиг на газ, ако Русия спре доставките

Берлин трябва да погледне към Африка, ако иска да постигане енергийна сигурност според експерти

Китай се трансформира от световната фабрика към световен потребителски пазар. Само чрез разширяване на производствения капацитет от страна на предлагането в Африка може да бъде задоволено огромното пазарно търсене на Китай. От 2000 г. насам търговията между Китай и Африка е нараснала 20 пъти, а преките китайски чуждестранни инвестиции в Африка са нараснали 100 пъти, за да отговорят на нарастващото китайско потребителско търсене, китайските компании трябва да инвестират в африканската промишлена верига, за да увеличат производството и ефективността.

Що се касае до Африка, континентът е бързо развиващ се потребителски пазар. Възходът на средната класа в Африка ще доведе до поредица от потребителски изисквания, като нарастващо търсене на енергия, потребление, образование, развлечения, финанси и здраве. Китайските частни компании навлизат в тези области, като същевременно внасят в Африка и Китай модел на цифрова икономика и технологични платформи, посочва Sina Finance.