От подписването на стратегическото партньорство между Полша и Южна Корея през 2013 година, европейската държава кипи от инвестиции на южнокорейски фирми. Ако Южна Корея продължи с изпълнението на плановете в сферата на ядрената енергетика и изграждането на летища, Полша може да изпълни целта си да се превърне във врата на Южна Корея към Европейския съюз, пише Emerging Europe.

Според Полската агенция за инвестиции и търговия (The Polish Investment and Trade Agency/PAIH) вече има 260 южнокорейски компании, които инвестират в полската икономика. Това прави Южна Корея най-големият азиатски инвеститор в страната, изпреварвайки и Китай.

Въпреки, че южнокорейските фирми инвестират в редица икономики на Централна и Източна Европа от години, Полша е категоричен фаворит. Само през последните пет години основната част от инвестициите им в региона (около 56% или 5,1 милиарда евро) са направени в Полша, следвана от Чехия (26 нас сто), Словакия, Унгария, Румъния и България.

Междувременно южнокорейското летище Incheon Airport ще се превърне в стратегически партньор на планирания полски въздушен център Central Transportation Port (CPK), който е основен транзитен център, обединяващ въздушен, железопътен и автомобилен трафик на 45 километра от Варшава. В първата си фаза се планира да обслужва 45 милиона пътници годишно, но капацитетът му може да се увеличи до 100 милиона, като първите полети се очакват през 2027 година.

През февруари полският заместник-министър инфраструктурата Марчин Хорала заяви, че Полша е подписала споразумение с корейското министерствона инфраструктурата и транспорта, добавяйки, че иска новият център да бъде "вратата на Далечния изток към Европейския съюз".

Ядрени амбиции на Полша

Държавната Korea Hydro and Nuclear Power вече предложи на Полша помощ при изграждането на първите си атомни електроцентрали.

Варшава планира да завърши изграждането на първата си електроцентрала до 2033 г. Korea Hydro and Nuclear Power вече предложи своите модерни енергийни реактори (APR 1400) за полската ядрена програма.

Мобилност

Южнокорейските инвестиции в Полша по отношение на електрически превозни средства също процъфтяват. През последните години Южна Корея се превърна в лидер в инвестициите в сектора. Според данните на Полската агенция за търговия и инвестиции на Южна Корея се дължат почти две трети от всички чуждестранни инвестиции, извършени в Полша в сектора.

Изграждането на фабрика за литиево-йонни батерии за електрически автомобили от LG Chem в Biskupice Podgórne, близо до Вроцлав, се смята за най-голямата единична чуждестранна инвестиция от гледна точка на стойността в Полша от 1989 г. Първият етап на строителството е завършен през 2018 г., а инвестициите възлизат на 1,3 милиарда евро. До края на 2020 г. компанията разшири производството си допълнително, като инвестира общо 2,7 милиарда евро.

Благодарение на инвестицията на LG Chem Полша става лидер на Европейския съюз в износа на литиево-йонни батерии.