Според руското министерство на енергетиката, страната е малко вероятно да се върне на нивата на добив на петрол от преди пандемията, предаде Oilprice. Ето защо.

Преди пандемията Русия произвеждаше 560 млн. тона петрол или около 11,3 милиона барела на ден, достигайки рекордни нива през 2019 г. Въпреки това, през 2020 г. нивата на производство намаляват за първи път от над десетилетие, тъй като Русия се съгласи да намали производството заедно с държавите от ОПЕК +, за да помогне за стабилизирането на цените на петрола. Съгласно това споразумение Русия е намалила производството с девет процента до 10,3 милиона барела на ден.

Министерството на енергетиката вярва, че нивата на производство постепенно ще се увеличават, но не и до нивата преди пандемията, достигайки приблизително 11,1 барела на ден до 2029 г., преди в крайна сметка да спаднат до 9,4 милиона барела на ден през 2035 година.

Ревизираната петролна стратегия ще позволи на Русия да максимизира приходите от износа на суров петрол, преди да достигне пикови нива на производство между 2027 и 2029 г., след което експертите очакват спад в търсенето на глобално ниво.

Павел Завални, ръководител на енергийния комитет в Думата, обясни: "Всичко, което може да бъде произведено, трябва да се произвежда, докато все още има търсене за продажбата му".

Очаква се комбинацията от продължаващата пандемия и ускорени усилия за декарбонизация да доведе до намаляване на търсенето на изкопаеми горива в развития свят по-рано от очакваното.

Самата Русия постепенно ще увеличи нивата на производство спрямо 2020 г., но все пак ще се придържа към някои ограничения на ОПЕК + до 2022 г. В крайна сметка страната ще се съсредоточи върху запазването на настоящия си международен пазарен дял.

Въпреки песимистичните перспективи пред руския петрол за следващото десетилетие, страната успя да диверсифицира своите пазари за износ през последните месеци. През март, когато търсенето се увеличи, американските рафинерии получиха значителни доставки на руски суров петрол. Това до голяма степен се дължи на ограниченията върху други алтернативи на САЩ, включително санкциите срещу Венецуела. Допълнителните съкращения от държавите от ОПЕК и Саудитска Арабия означават, че възможностите за внос от САЩ ще се задържат ограничени.

През 2020 г. Русия беше третият по големина износител на петрол за САЩ, като ѝ продаваше 7% от вноса на нефт и рафинирани продукти. Общо 538 хил. барела петрол са дошли от Русия миналата година.

Valero и Exxon бяха двата най-големи американски вносители на руски петрол през 2020 г., като внесоха 50% от общото количество. Но опората на Русия не е сигурна, тъй като Венецуела отново може да се превърне в основен доставчик на петрол в САЩ, ако санкциите бъдат отменени.

В крайна сметка, макар руският петрол никога повече да не достигне пикови производствени нива, страната продължава да поддържа международния си статут на основен производител и износител на петрол. Диверсификацията на нейните експортни пазари и монетизирането на нейните рафинирани продукти показват, че Русия все още трябва да извърви дълъг път преди евентуалния спад на глобалното търсене на петрол.