Производството в еврозоната се сви за шести пореден месец в началото на третото тримесечие, повлечено от най-лошия спад в Германия от седем години насам, предава Bloomberg.

Мрачните данни идва на фона на отчетите, показващи забавяне на растежа във Франция, Испания и еврозоната, както и стагнация в Италия. IHS Markit казва, че производственият ѝ индекс PMI пада до 46,5 през юли до 47,6 през юни т.г.

Макар част от слабостта да се свързана с проблемите в автомобилната индустрия, продължаващ спад може да предсказва по-големи проблеми - и да се разпростре над други части от икономиката.

След като компаниите започнаха да отговарят на намаляващото търсене, работните места в производството намаляват с най-висок темп от шест години насам.

"PMI за еврозоната е море от червено, всички лампи светят и предупреждават за влошаващо се здравословно състояние на производителите в региона", казва Крис Уилямсън, главен бизнес икономист на IHS Markit.

Европейската централна банка вече започна работа по нови стимули, които трябва да подкрепят икономиката и да забързат инфлацията. Институцията обмисля намаляване на лихвените проценти и нови покупки на активи. Очаква се през септември да бъдат обявени следващите ходове.

В Германия индексът пада до 43,2 през юли от 45 през юни. Отчетът за поръчки за износ пада до най-ниското ниво от 2009 г. Слабостта на производствения сектор засяга целия регион, включително Италия, Франция, Испания, Ирландия и Австрия.

Икономиката на ЕС се забавя. Безработицата остава рекордно ниска

Икономиката на ЕС се забавя. Безработицата остава рекордно ниска

Инфлацията в еврозоната през юли е по-ниска от предходния месец