Сам Банкман-Фрайд - създател и лице на една от най-големите и най-шумно провалили се крипто борси, влиза в затвора. Съд в Манхатан го прати за 25 години зад решетките заради измама на клиентите и инвеститорите във фалиралата платформа FTX.

Той ще трябва да плати и 11,2 млрд. долара.

Прокуратурата искаше да го вкара за половин век в затвора.

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

"Кралят на криптовалутите“ Сам Банкман-Фрайд е обявен за виновен за финансови измами

Милиардерът беше арестуван миналата година, след фалита на управляваната от него борса FTX

Банкман-Фрайд буквално за часове се превърна от гуру със звезден статус в издирвано лице през есента на 2022 г. Тогава FTX завлече огромно количество вложители.

При разследването стана ясно, че подсъдимият е използвал пари на борсата за други свои бизнеси. Тъй като именно през 2022 г. основните криптовалути загубиха голяма част от стойността си, тези практики обрекоха FTX и хората, които са разчитали на нея.

Фалиралата FTX иска да се изплати на всичките си потребители

Фалиралата FTX иска да се изплати на всичките си потребители

Ще поднови ли дейност криптоборсата?

Съдия Люис Каплан коментира преди да прочете присъдата, че има риск "този човек да бъде в позицията да направи нещо много лошо на следващ етап - и това не е тривиален риск". Магистратът се съгласи с тезата на прокуратурата, че Банкман-Фрайд "е искал да бъде много влиятелна личност в политическо отношение в тази страна" и това стои зад финансовите му престъпления.

След краха на FTX както оцелелите големи борси, така и други от ключовите играчи в крипто сферата обявиха различни мерки, с които да се гарантира, че случилото се няма да се повтори. Междувременно Биткойн и Етер отново тръгнаха нагоре, американските регулатори позволиха Биткойн ETF и ентисуазмът на пазара се завърна. След неговия край ще стане ясно дали уроците са били наистина научени.