Цената на bitcoin може да достигне нов връх до 30 000 долара към края на 2019 година. Това смята съоснователят на фонда Kenetic Capital Джиан Чу. В интервю за Bloomberg той споделя трите фактора, които биха довели до ново впечатляващо "завръщане" на криптовалутата.

Прогнозата на Чу идва в момент, когато цената на дигиталните пари докосна границата от 9000 долара и пазарната ѝ капитализация надхвърли 150 милиарда долара.

"10 години след началото на bitcoin започваме да виждаме историята да се превръща в реалност. И хората наистина виждат, че криптовалутите няма да изчезнат", казва експертът.

Като основни предпоставки за рязкото поскъпване на криптовалутата Джиан Чу вижда подкрепата от страна на големи компании, разочароващото представяне на технологичните IPO-та и предстоящото ново делене на bitcoin.

Експертът смята, че големите международни компании ще стоят зад следващата вълна на нарастващ интерес към bitcoin. Като пример могат да бъдат посочени Facebook, която наскоро обяви своя проект Globalcoin, както и банката JP Morgan, която потвърди, че ще пусне свои дигитални пари - JPMCoin.

Bitcoin почти докосна $9 000

Bitcoin почти докосна $9 000

Криптовалутата поскъпна със 70 процента за месец

По думите на Джиан Чу криптовалутите ще се превърнат в атрактивна алтернатива на "скучните" технологични IPO-та през последните години. Като пример той посочва тези на Lyft и Uber, чийто акции поскъпнаха рязко след дебюта им на фондовия пазар преди месец.

"С разочарованието с Uber и Lyft на пазара хората търсят нови възможности за технологични вложения различни от досегашните", казва специалистът.

Не на последно място е новото делене на bitcoin, което трябва да се случи след една година. В момента "копачите" получават 12,5 биткойна за един разшифрован блок. След всеки 210 хиляди блока наградата намалява двойно, като поредното делене се очаква към средата на 2020 година.

Историята показва, че при предишните деления цените тръгват рязко нагоре. "Традиционно деленето води до двуцифрен ръст на цените. Комбинацията от тези три фактора ще доведе до такава от 30 000 долара", смята Чу.

Bitcoin поскъпна до нива, невиждани през тази година

Bitcoin поскъпна до нива, невиждани през тази година

Един токен се обменя срещу $4 135,6