Вече е официално - сделка между фармацевтичните гиганти Pfizer и Allergan няма да има. И това определено е лоша новина за инвестиционните банки.

Причина за отмяната на споразумението беше решението на властите в САЩ да въведат мерки, които да ограничат т.нар. „корпоративна инверсия”. Тя се отнася до придобиването на чуждестранни фирми от държави с по-ниски данъци от страна на американски такива.

А именно такава инверсия се опита Pfizer да направи с Allergan.

Една от най-големите сделки във фармацевтичния сектор пропадна

Една от най-големите сделки във фармацевтичния сектор пропадна

Причина за това са нови регулации, които ще бъдат въведени в Щатите

Сега, след като сделката окончателно пропадна, финансовите съветници на двете компании могат да загубят общо 236 милиона долара от такси, твърдят от консултантската фирма Freeman &Co., цитирани от Business Insider.

Банките, съветвали американската корпорация са Goldman Sachs, Centerview Partners, Guggenheim и Moelis. Тези, работили с европейската компания, са JPMorgan и Morgan Stanley.

От Pfizer бяха готови да дадат 160 милиарда долара по договора, за да избегнат високите данъци в Щатите, като преместят седалището си в Ирландия, където е това на Allergan. В европейската страна ставката върху корпоративните налози е 12,5 на сто и е далеч по-ниска от тази в САЩ.