Аржентина се споразумя с инвеститорите си за преструктурирането на дълг на стойност 65 млрд. долара, предаде Zero Hedge. Новината идва след като преди две седмици фондовете отказаха предложението на властите да приемат подстрижка и да им бъдат върнати по 53 цента на долар.

Сега те все пак са приели офертата да получат по 55 цента на долар. Интересното е, че за някои това все пак ще донесе печалба, след като те купиха дълга на страната на вторичните пазари за центове, припомнят от изданието.

Въпреки фалита си, Аржентина отказа да се договори с кредиторите

Въпреки фалита си, Аржентина отказа да се договори с кредиторите

Тя трябва да договори условията по задължения на стойност почти 67 млрд. долара

Финансовият министър на страната оповести, че ако вложителите в хронично задлъжнялата Аржентина, която вече държи световния рекорд по брой фалити, не бяха приели предоговаряне на условията, държавата щеше да се обърне за помощ и бейлаут към Международния валутен фонд - нещо, което вече направиха Еквадор и Ливан.

Освен това от самото икономическо министерство са пожелали да ускорят обслужването на дълговете, падежиращи догодина, като те са били изтеглени през януари и юли от съответно март и септември.

Проблемите на Аржентина с кредиторите ѝ започнаха още преди 20 години, когато тя постигна най-големия фалит в историята, след като не успя да плати над 80 млрд. долара. След като някои нейни кредитори я осъдиха за пълната сума на дължимото, тя фалира отново през 2014 г., а по-рано тази година постигна третия си фалит за по-малко от две десетилетия.