След като Аржентина фалира за девети път през април, с което се превърна в рекордьор по банкрути глобално, казусът с изплащането на задълженията все още не е разрешен. Изглежда, че това и няма да се случи скоро, тъй като страната не успя да се договори с кредиторите си, предаде DW.

Три от най-големите институции, на които тя дължи пари, са отказали да приемат предложението на властите и да получат по 53,5 цента на всеки долар, въпреки че това е доста по-висока цена от предложените по-рано 39 цента на долар. Размерът на дълга, който правителството иска да преструктурира, е почти 67 млрд. долара.

"Предложението на Аржентина не е нещо, което ние можем да приемем", се посочва в изявление, подписано от Exchange Bondholders, Ad Hoc и Argentina Creditor Committee, които излязоха с контрапредложение до президента Алберто Фернандес.

Аржентина фалира отново и се превърна в рекордьор

Тази страна обяви фалит за рекорден 9-ти път

Това е поредният банкрут на страната за по-малко от два века

Според новите условия, предложени от институциите, гратисният период за страната щеше да се понижи от една на три години, т.е. изплащането на дълговете да започне още от септември догодина. Освен това, те са настояли за плащане на 56,6 цента на долар, като от септември тази година върху тази сума се начислява лихва, предаде france24, позовавайки се на свои източници.

То обаче веднага беше отхвърлено от президента. "За нас е невъзможно да променим последната си оферта", каза Фернандес, който обвини компаниите, че не проявяват разбиране към проблемите на страната.

Аржентина се намира в рецесия от 2018 г., а брутният вътрешен продукт започна да се понижава стремглаво още преди настъпването на кризата с коронавируса по света, която допълнително удари икономиката.

Графика 1: Растеж на икономиката на Аржентина

Прогнозата на Международния валутен фонд е, че за цялата 2020 г. спадът ще бъде от 9,9% на годишна основа. В момента Аржентина дължи общо 324 млрд. долара, възлизащи на почти 85,5% от БВП.

Графика 2: Дълг към БВП на Аржентина

Това обаче все пак е по-ниска стойност от един от рекордите на страната, постигнат през 2002 г., когато съотношението беше почти 167%.

МВФ: Кредиторите на Аржентина трябва да отпишат част от дълга

МВФ: Кредиторите на Аржентина трябва да отпишат част от дълга

Страната се насочва към поредния си фалит, въпреки помощта на международната организация