Лявата опозиция в Португалия успя да свали дясноцентристкото правителство на страната. 123 от 230-те депутати в местния парламент гласуваха против програмата на кабинета „Коельо”, която включва редица мерки за икономии.

Всички погледи сега обаче не са насочени към Лисабон, а на 6000 километра от там – към канадската столица Торонто, разказва Die Welt.

От там рейтинговата агенция Dominion Bond Rating Service, накратко DBRS, предстои да публикува в петък своята оценка за състоянието на Португалия. От мнението на непозната за света компания с близо 400 служители зависи днес финансирането на европейската държава.

Причината за това е правилото на ЕЦБ, според което финансовата помощ за дадена страна може да бъде намалена, ако тя има по-ниска кредитна оценка. А самата оценка се сформира не само от мнението на трите големи агенции S&P, Moody's и Fitch, а и от по-малки като DBRS, които са признати от централната банка.

Ето защо, ако в петък DBRS намали рейтинга на Португалия заради новата политическа ситуация, това може да обърка плановете за спасението й. „Най-важното мнение за Португалия сега е решението на DBRS”, казва Фабио Балбони от HSBC.

Финансовите пазари вече са изнервени и това личи по нивото на лихвите. И играчите на него оценяват възможността за фалит на страната в следващите пет години на 16%.