Банката, към която Доналд Тръмп се обръща често, когато става дума за финансиране на амбициите му, свързани с недвижими имоти, е и тази с някои от най-големите репутационни проблеми в света.

Deutsche Bank, най-голямата банка на Германия, е отпускала или участвала в заеми за поне 2,5 милиарда долара на компании, свързани с републиканския кандидат за президент на САЩ, и разширени задължения по заеми за поне още един милиард долара според информация на The Wall Street Journаl. И всичко това въпреки решението на банката да откаже да прави бизнес с него.

Акциите на Deutsche Bank с 40% надолу. Германските власти „не се съмняват” в банката

Акциите на Deutsche Bank с 40% надолу. Германските власти „не се съмняват” в банката

Ръководството на финансовата институция уверява, че тя е достатъчно стабилна

Една от най-очевидните характеристики на кампанията на Тръмп до момента е начинът, по който индустрията с ценни книжа и инвестиции – традиционно голям привърженик на републиканските кандидати – избягват бизнесмена. WSJ цитира изчисления на Центъра за отговорна политика, според които към момента Доналд Тръмп е получил по-малко от 18 000 долара от Уолстрийт. За сравнение – кампанията на Хилари Клинтън е получила приблизително 19 милиона долара.

Отделът за корпоративно кредитиране на Deutsche Bank стои настрана от Тръмп в продължение на години, откакто двете страни се съдеха за заем от 334 млн. долара, свързан с изграждането на 92-етажния Trump International Hotel & Tower в Чикаго (сделка, която докара на банката такси за 12,5 млн. долара).

„Прецених, че е проблем на банката, а не мой. Всъщност казах на една банка: „Казах ви, че не е трябвало да ми заемате тези пари. Казах ви, че тази проклета сделка не е добра”, написал Доналд Тръмп в съдебните документи.

Случаят бе решен извънсъдебно през 2009 г. След това частната банка на институцията, която обслужва свръхбогатите, пое щафетата в опит да се справи с Тръмп, като удължила заема с пет години.

Как Доналд Тръмп направи милиони от най-големия си бизнес провал

Как Доналд Тръмп направи милиони от най-големия си бизнес провал

Бившата казино империя на кандидат-президента на САЩ е загубила $1,1 милиарда за 13 години