Закъсалите банки в Италия може да загубят още 10 милиарда евро, ако продадат лошите си кредити на сегашните пазарни цени, заяви Игнацио Виско, гувернатор на централната банка и част от управлението на Европейската централна банка по време на среща в Рим.

Той посочи още, че общата сума на лошите кредити, държавни от италианските банки, е 20 милиарда евро.

Италия се опитва да излезе от кризисното наследство от около 360 милиарда евро лоши кредити в банките, които задържат новото кредитиране и тежат върху икономиката на страната и нейното развитие. Властите се опитват и да окажат подкрепа на Banca Monte dei Paschi di Siena SpA и на още две банки в северния регион Венето, използвайки клауза в европейското законодателство, което позволява на правителствата да дадат държавна помощ на закъсалите институции.

И докато разговорите за рекапитализация на Monte Paschi, Banca Popolare di Vicenza SpA и Veneto Banca SpA продължават, Виско се оплаква, че решението се бави, тъй като липсва ефективна координация.

Продажбата на лоши кредити е само част от стъпките, които италианските банки трябва да предприемат, за да излязат от ситуацията, последвала дългата рецесия в страната. Те трябва да реорганизират клоновете си, да намалят разходите за управление и труд, смята гувернаторът.