Най-старата и голяма криптовалута докосна отново нива от $10 хил. преди т. нар. халвинг, който според някои анализатори е двигател на поскъпването в последните дни, пише Bloomberg.

Bitcoin се покачи с до 2,7 процента до връх от $10 070 в азиатската търговия. Криптовалутата прехвърля $10 хил. за първи път от 24 февруари. Към 08:30 българско време тя се търгува на нива от около $9,9 хил.

На 12 май се очаква т. нар. "халвинг" на криптовалутата, при който наградите за "копачите" ще бъдат намалени двойно. Очаква се това да намали притока на нови монети.

Криптовалутата поскъпна почти двойно спрямо 11 март, когато достигна дъно от малко под $5 хил. Така bitcoin се присъединява към ралито на акциите, които също растат от постигната ниска точка в средата на март. Виджей Айар, директор в криптоборсата Luno, посочва, че действията на Федералния резерв и други централни банки дават увереност на инвеститорите, че икономиката ще бъде подкрепена.

Ленард Нео, директор проучвания в Stack AM Pte., прогнозира, че след процеса по "халвинг" цената на bitcoin ще се отдръпне в краткосрочен план, но очаква ръст в края на тази и началото на следващата година.