Най-голямата криптовалута в света - bitcoin, отчете най-добрия си януари месец от 2013 година насам. За това допринесе фактът, че дигиталните пари бяха възприети от инвеститорите като сигурен актив на фона на разрастващата се епидемия в Китай.

Bitcoin е добавил над 29% към стойността си през изминалия месец, като така пазарната му капитализация или общата стойност на всички дигитални монети в циркулация е достигнала 39,4 милиарда долара.

Ръстът е най-силният от януари 2013 година, когато в рамките на 31 дни криптовалутата е поскъпнала с 54 на сто, пише CNBC.

По думите на Найджъл Грийн, който е главен изпълнителен директор на фирмата за финансови услуги deVere Group посочва, че "bitcoin е възприеман като сигурен актив във времена на несигурност" и това е основната причина за поскъпването му.

"Продължаващото увеличение на цената на bitcoin отговаря на бързото разпространение на коронавируса", обяснява експертът.

"Колкото повече случаи на заразени са идентифицирани и колкото повече страни в света бъдат засегнати, толкова по-голямо е въздействието върху традиционните финансови пазари. И толкова по-висока става цената на дигиталните пари", допълва Грийн.