Биткойн за кратко надхвърли стойността от $25 000 за първи път от средата на юни. Най-голямата криптовалута се повиши стойността си с 2,2% в неделя до 25 031 долара, най-високото й ниво от 13 юни.

Тя се търгуваше около 24 750 долара към 6 сутринта нюйоркско време, като това беше покачване за пети пореден ден. Междувременно ethereum се покачи с цели 2% до $2,030, след като надхвърли $2,000 за първи път от 31 май.

Криптовалутите пострадаха през първата половина на годината, след като Федералният резерв повиши лихвите, за да се бори с упорито високата инфлация. Цените на биткойн, етер и други паднаха с над 50%. през изминалата седмица данните за инфлацията в САЩ са под очакванията и не се очакват толкова агресивни действия на Фед. Ето защо рисковите активи като индекса Nasdaq 100 напреднаха.

Според някои биткойн може да измести златото. Неотдавна в интервю за Stansberry Research на 13 август бившият главен изпълнителен директор на Microstrategy Майкъл Сейлър заяви, че златото вероятно ще преживее демонетизация, предизвикана от растежа на Биткойн.

Все пак според Сейлър пътят Биткойн към изместване на златото ще се премине през върхове и спадове. По думите му за разлика от златото, Биткойн има по-голям шанс да бъде приет като валута от повече юрисдикции.