Най-известната криптовалута в света - биткойн, ще изпрати най-добрата си седмица от октомври 2022 година, предава Bloomberg. Цената на биткойна най-сетне е нагоре с над 13% за седмицата и ако този ръст се задържи, увеличението ще е най-голямото за такъв период от 2021 година.

Към 9:00 тази сутрин българско време токенът прибавя 7,8% към стойността си за последните 24 часа до $21 844, показват данни на CoinDesk. В даден момент по време на азиатската търговия ръстовете му успяха да изпреварят тези на всички основни алтернативни монети.

Откакто миналият четвъртък най-голямата криптовалута по пазарна капитализация поевтиня до под $18 500, тя прибави 16% към цената си.

Светлина в тунела? Цената на биткойна се възстанови до над $20 000

Светлина в тунела? Цената на биткойна се възстанови до над $20 000

Поскъпват и другите водещи криптовалути

Други монети като етер, аваланш и солана също се представят силно през последните дни, помагайки да изведат пазарната капитализация на криптовалутите отново над $1 трилион, става ясно от данните на CoinGeckо.

Индексът S&P 500 от своя страна записа в четвъртък четвърти пореден ден на ръстове на фона на отчетливата корелация с криптовалутите.

И все пак, цената на биткойна остава с 50% по-ниска през 2022 година, засегната най-вече от затягането на паричната политика на много места по света и поредица от удари на компании в сектора.

Покачващата се инфлация, страховете от предстояща световна рецесия и геополитическата обстановка определено продължават да се отразяват зле на пазара на криптовалути, подчертават експертите.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители