Дигиталната валута биткойн (Bitcoin) поскъпва към най-високи нива от юли насам. Това е ясне сигнал, че се завръща интереса на инвеститорите към криптoвалутата след нейните агресивни продажби през лятото.

Според едната от платформите за електронна търговия - CoinDesk, курсът на биткойна се качва през днешната търговия с 1,2% към четиримесечен връх от 685,23 долара. Само в рамките на предходната седмица неговата цена нарасна с 8,5% и с близо 13% от началото на месеца.

По този начин виртуалната валута се възстанови от рязката си обезценка през лятото, която беше факт след новината за хакерски пробив на базираната в Хонконг електронна борса Bitfinex, при който са били откраднати 119 765 биткойни на стойност около 65 млн. долара по текущи цени. Тогава, само в рамките на първата седмица на август Bitcoin се обезцени с над 20% към ниво от около 500 долара.

Пазарни анализатори смятат, че за рязкото поскъпване на биткойн през последните седмици няма някаква по-конкретна причина. Те обаче предполагат, че част от обяснението на това възходящо движение е свързано с интереса към китайски офшорни инвестиции.

По-големият интерес за покупки на криптовалутата идва именно от китайски инвеститори, които искат да разнообразят техните активи извън тези, деномирани в юани. Биткойнът дава на китайските инвеститори по-голям контрол над техните активи, особено в момент на голяма нестабилност на местната валута (обезценка на китайския юан към 6-месечно дъно спрямо щатския долар), пише bnr.bg.