Цените на паладия достигнаха рекордни върхове, а инвеститорите разглеждат малките доставки като знак, че поскъпването тепърва започва.

Металът, използван в устройствата за контрол на замърсяването, скочи с повече от 9% тази година в Ню Йорк, най-доброто представяне сред основните метали. Търсенето бушува благодарение на Китай, който затегна екологичните стандарти, за да намали смога. По-строгите стандарти означават, че автомобилните производители използват повече паладий в катализаторите.

Световното производство не може да задоволи силното търсене на метала, а пазарни анализатори като Citigroup предричат допълнителни печалби. Хедж фондовете също залагат на продължителен ръст, поддържайки най-големия положителен залог върху метала от началото на март, пише Bloomberg.

Хедж фондовете увеличават дългосрочните инвестиции в паладий

Хедж фондовете увеличават дългосрочните инвестиции в паладий

"Пазарът има много положителна фундаментална перспектива", казва Максуел Голд, директор по инвестиционната стратегия на Aberdeen Standard Investments, който ръководи над 730 млрд. долара.

"Изправени сме пред дефицит на доставките, който продължава 8 години, и това се очаква да продължи. Доставките определено са проблем на минния фронт, както и намаляването на съществуващите запаси", добавя Голд.

Паладият е слабо търгуван пазар. Подобно на платината, производството му е изключително концентрирано, като Русия и Южна Африка формират около 3/4 от добивите в света.

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

За първи път от 16 години е по-скъп от платината

Автомобилно търсене

Почти 70% от търсенето на паладий идва от автомобилната индустрия, според изследователя CPM Group. Продажбите на автомобили са останали относително силни на повечето места, което помага цените да се изолират от страховете за глобалния растеж, които повлияха негативно на много промишлени суровини.

Доставките са толкова ограничени, че потребителите са се обърнали към търгувани на борсата продукти, за да заемат материала, от който се нуждаят. Това натисна вложенията в паладий в борсово търгувани фондове до най-ниските нива от 2009 г., тъй като производителите търсят доставки над земята, казва Голд.

Хедж фондовете добавят към възходящата си перспектива. През седмицата, приключваща на 13 ноември, мениджърите на паричните компании увеличиха нетната си дълга позиция (разликата между залозите за увеличаване и залозите за спад на цените) за втора поредна седмица до 12 837 фючърси и опции, според данните на Commodity Futures и Комисията за търговия в петък. Това е най-голямото количество от 6 март.

Дефицитът на паладий кара потребителите да търсят доставки през борсата

Дефицитът на паладий кара потребителите да търсят доставки през борсата

Фючърсите на паладия скочиха с 5.2% в Ню Йорк миналата седмица. Цената достигна 1168.30 долара за тройунция в търговията в петък, най-високата досега. В понеделник тя бе 1161.90 долара.

Заплаха от заместване

Търсенето е изправено пред една заплаха: замяна. В исторически план паладият обикновено е по-евтин от платината и затова се използва като популярна алтернатива, тъй като двата метала споделят много общи химични свойства.

Но растежът напоследък промени ценовите отношения и сега паладият е изправен пред заплахата да бъде заместен от платината (тъй като става по-скъп от нея б.р.).

Паладият изживява златен период, покорява върхове

Паладият изживява златен период, покорява върхове

Слабият долар и активното търсене стимулират поскъпването му

Все пак производителите се нуждаят от 18 до 24 месеца за такива промени, така че вероятно няма да е проблем в близко бъдеще, казва Суки Купър, анализатор на благородни метали в Standard Chartered Bank в Ню Йорк.

Що се отнася до заместването, "много производители са посочили, че това не е нещо, към което може се премине бързо или лесно, въпреки че е икономически възможно", посочва Купър. "По-дългосрочната перспектива остава позитивна, a ценовите рискове се изкривяват нагоре", категорична е тя.