Напоследък паладият определено е в пика на своята популярност и не спира да покорява върхове.

Металът, използван за ограничаване на замърсяването на бензиновите двигатели, се изкачи до рекордна стойност на Нюйоркската стокова борса, като доларът се отслаби за пета поредна сесия, стимулирайки суровините като алтернативна инвестиция.

Благодарение на активното търсене, фючърсите на паладий скочиха с 2.5%, достигайки 1090 долара за унция, най-високата цена за най-активен договор от 1986 г. насам. След това цената се стабилизира около 1087 долара за унция.

Снимка 331767

Източник: Bloomberg

Запасите от сребристобелия метал във складовете, проследени от Nymex, се свиха с 25% през декември, намалявайки за 4-та поредна година, най-дългата серия от 2000 г. насам.

Паладият се покачи с 55% през 2017 г., най-доброто представяне сред 34-те най-активно търгувани фючърси на суровини, проследени от Bloomberg.

Цените се повишиха, след като се увеличиха стабилните продажби на автомобили, като се очаква доставките на метала да се затегнат допълнително.

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

"Дизелгейт" прати цената на този метал на рекордно от 2001 година ниво

За първи път от 16 години е по-скъп от платината

Производството на паладий ще продължи да изостава от потреблението поне до 2022 г., предвиждат анализатори от Morgan Stanley.

"Хората се притесняват от недостига. Цената му се повиши заради слабото предлагане, силното търсене и евтиния долар", заяви Питър Томас, старши вицепрезидент на инвестиционния посредник Zaner Group.