Brexit вече е струвал на британската икономика поне £80 милиарда от датата на референдума за излизане до днес, заяви Гертян Влиге, член на Комисията за парична политика в централната банка, цитиран от The Guardian. По думите му, от юни 2016 г. икономиката е загубила около 2 процента растеж в сравнение със сценарий, в който Великобритания остава член на Европейския съюз. Това се равнява на по £800 милиона седмично.

Бизнес инвестициите на Острова също остават далеч от тези в другите страни от Г7. През 2018 г. там се отчита 3,7% спад при 6% ръст в останалите държави. Разходите на домакинствата също се забавят заради по-високите цени, причинени от срива на паунда.

По-рано Марк Карни, гуверньор на централната банка, изчисли, че Brexit е коствал на домакинствата по £900 загубени приходи.

Междувременно опитът на Великобритания да договори търговски сделки, по които в момента е страна като член на ЕС, не дава желаните резултати. Лондон е успял да постигне споразумение, които покриват едва £16 милиарда от почти £117 милиарда сделки. Договорите са подписани със седем от общо 69 страни, с които в момента Великобритания търгува при преференциални условия.

Все още няма резултат от преговорите с Канада, Япония, Южна Корея и Турция, които отговарят за £25 милиарда от общата търговия.

UBS мести €32 милиарда от Лондон в Германия заради Brexit

UBS мести €32 милиарда от Лондон в Германия заради Brexit

Ще бъдат съкратени около 200 работни места