UBS Group AG ще премести активи на стойност €32 милиарда от Лондон в Германия заради Brexit, след като съдия одобри плана на швейцарската банка, предава Bloomberg.1

Планът на финансовата институция да прехвърли част от британския си бизнес в континентална Европа идват като отговор на "шока", предизвикан от излизането на Великобритания от Европейския съюз, посочва в решението си съдия Аластеър Норис.

Адвокатите на банката, подали искането, цитират "истинския и непосредствен риск", че UBS може да загуби възможността си да работи в ЕС след 29 март - или когато Великобритания напусне съюза.

Подразделението, което се занимава с търговия на ценни книжа, ще остане в Ситито, макар че множество други банки ускоряват плановете си за преместване на търговията в Европа.Миналата седмица Barclays Plc получи одобрение да премести голяма чсат от бизнеса си от Великобритания в Дъблин, ако има нужда.

UBS ще премести активите си на 1 март и ще премине под контрола на Европейската централна банка. Те са на стойност над €32 милиарда и включват депозити, кредити, чуждестранна валута и някои финансови операции. Въпреки огромния им размер, едва около 200 работни места ще бъде съкратени на Острова.

С Брекзит или без, истинската опасност за икономиката на Острова е друга

С Брекзит или без, истинската опасност за икономиката на Острова е друга

Ниската производителност обяснява голяма част от забавянето на икономиката и не зависи от Брекзит