Финансовият регулатор на Обединеното кралство, Financial Conduct Authority, публикува предупреждение за инвестициите в криптовалута на фона на голям срив на пазарите през уикенда, предаде Cointelegraph.

В изявление от FCA заяви, че крипто инвестициите и кредитирането са свързани с високо ниво на риск, подчертавайки, че инвеститорите трябва да са готови да загубят всичките си пари, докато инвестират в крипто.

От институцията цитират редица източници на несигурност, включително нестабилността на цените, сложността на продуктите, комисионните и таксите и припомнят, че инвеститорите поемат лично отговорността за резултатите си, свързани с тях:

"Потребителите трябва да са наясно с рисковете и да обмислят напълно дали влагането в инвестиции с висока възвръщаемост, базирани на криптоактиви, е подходящо за тях. Те трябва да проверят и да обмислят внимателно бизнеса с криптоактивите", посочват от институцията.

Регулаторът също така заяви, че крипто инвеститорите е малко вероятно да имат достъп до големи институции за защита на потребителите като Службата за финансов омбудсман или схемата за компенсация на финансовите услуги, ако нещо се обърка.

FCA отбеляза, че компаниите, предлагащи услуги, свързани с крипто, трябва да се уверят, че спазват всички съответни регулаторни изисквания и са упълномощени от FCA. От 10 януари 2021 г. всички базирани в Обединеното кралство фирми за криптоактиви трябва да бъдат регистрирани в FCA съгласно разпоредбите за справяне с изпирането на пари, пише агенцията. "Дейността без регистрация е криминално престъпление", добави FCA.

Предупреждението на FCA идва на фона на голям спад на крипто пазарите, след като на 8 януари биткойн регистрира новия си рекорд от близо 42 хил. долара. На 11 януари обаче настана огромна разпродажба, която бързо срина стойността на актива под 33 хил. долара закойн. В момента на писане, неговата цена нарасна леко, като той се търгува при стойност от 35,5 хил. долара, което е ръст от 14% за последните 24 часа, според данните от индекса на цените на биткойн на Cointelegraph.

Последният срив на крипто пазара не е изключителен за Биткойн, тъй като всички топ 10 криптовалути по пазарна капитализация отчетоха големи загуби. Етер например се срина с близо 19%.