Четирите най-големи технологични компании в света вече струват по над $1 трлн. - оценка, която бе достигната последно преди пандемията от Covid-19 да достигне Съединените американски щати и да изплаши пазарите, предава CNBC.

Достигането на високата пазарна капитализация за всяка една от четирите компании показва и колко устойчиви са технологичните гиганти пред кризата.

Alphabet (която притежава Google) бе последната, която влезе в клуб $1 трлн. В понеделник пазарната ѝ капитализация бе $1,2 трлн. Apple е начело, оценена от пазарите на $1,63 трлн., следвана от Microsoft ($1,61 трлн.) Amazon, която печели от кризата заради нарасналите покупки през интернет, получава оценка от $1,5 трлн. в началото на търговията. Акциите на компанията надхвърлиха $3 000 за първи път в историята.

В първия ден от седмицата американските акции растат в началото на търговията. Dow Jones Industrial Average поскъпна с 1,25%; S&P 500 с 1,3%, а Nasdaq - с 1,93%.

Акциите на Freeport-McMoRan поскъпнаха със 7,7%, след като компанията заяви, че очаква продажбите на мед през втрото тримесечие да надхвърлят предходната прогноза с 8%, а тези на злато - с 10%.

С близо 7% спадат тези на Dominion Energy. По-рано стана ясно, че легендарният инвеститор Уорън Бъфет е постигнал сдекла за $9,7 млрд. с компанията за придобиване на почти всичките ѝ газови активи.