Платформата за обмен на криптовалута Crypto.com спря трансакциите с два от стейбълкойните в екосистемата Solana, тъй като имплозията на FTX продължава да сее хаос в крипто пазарите.

Crypto.com е и голям работодател в България, като към август 2022 година има над 1500 служители в страната. Това въпреки всичко е спад спрямо юни, когато броя на служителите бе почти 3000, а компанията обяви 5% съкращение на персонала. Очевидно съществена част от съкращенията са били точно в България.

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, освобождава 5% от персонала си след срива на криптовалутите

Crypto.com, за която работят и хиляди българи, започва да освобождава служители

Това е третата криптокомпания, която освобождава служители

Позовавайки се на "скорошни събития в индустрията" в имейл до клиентите в сряда, Crypto.com каза, че "в сила незабавно" платформата ще "суспендира депозити и тегления на USDC и USDT в Solana Blockchain в уебсайта и приложението Crypto.com".

В писмото още се казва, че депозитите на стейбълкойни в други екосистеми, включително Ethereum и Cronos, няма да бъдат засегнати.

Главният изпълнителен директор на Crypto.com Крис Маршалек обясни в Twitter, че "FTX беше важен мост за Solana базирани стейбълкойни, ние не искаме допълнителен риск за нашите потребители, идващ от тази област, поради което го деактивираме."

SOL токена на Solana пострада в резултат на срива на FTX, спадайки с над 40% в сряда на цена от 14.37 долара. Това е с 92% под цената му отпреди година.

Стабилни монети като USDC и USDT, които остават "обвързани" с цената от 1 долар, са жизненоважни инструменти в нестабилния свят на децентрализираните финанси. Не е ясно защо Crypto.com беше принуден да спре дейността с тях.

Crypto.com инвестира много в маркетинг и реклама, включително закупи правата за името на залата на баскетболния отбор Лос Анджелис Лейкърс. Днес петролния гигант Exxon обяви, че залата ще се преименува на Exxon Arena за следващите 20 години и дефакто вече няма да носи името Crypto.com Arena.