Цифровият данък, който Европейският съюз планира да наложи на технологичните гиганти като Facebook, Amazon и Google, може да компенсира до 50% от финансовата вноска на Великобритания в общия бюджет.

Това твърди френският президент Еманюел Макрон, според когото подобен данък би донесъл нови приходи за политики на ЕС, без да е нужно страните членки да увеличат вноската си, предаде AFP.

Facebook и Google може да плащат до 5% данък от приходите в България и ЕС

Facebook и Google може да плащат до 5% данък от приходите в България и ЕС

Предложението ще бъде гласувано още през следващата седмица

Новият данък, представен от еврокомисаря по икономическите въпроси Пиер Московиси, засяга компании с глобални годишни приходи над 750 млн. евро и приходи в ЕС над 50 млн. евро.

Европейската комисия предлага за тях специален цифров налог от 3%, който да плащат в държавата, където са приходите им. Очаква се той да носи 5 млрд. евро годишно.

Новите налози са насочени към мултинационалните компании като Facebook и Google, които прехвърлят доходите си из Европа, за да плащат по-ниски данъци.

Френско-холандски сблъсък за еврозоната

В навечерието на срещата на върха на ЕС в Брюксел Макрон мина през съседна Холандия, където се срещна с премиера Марк Рюте, който остава скептично настроен към френските планове за реформа в еврозоната.

След проведени "продължителни разговори" Рюте продължава да настоява, че страната му, която вече е сред най-големите вносители в бюджета на блока, не би трябвало да плаща повече.

По време на срещата в Брюксел Макрон ще призове европейските лидери да подкрепят плана му за реформи в еврозоната, включително създаването на кризисен фонд за нации в беда.

Популизмът саботира плановете на Макрон да реформира еврозоната

Популизмът саботира плановете на Макрон да реформира еврозоната

Фискалната стабилност отново може да скара държавите от валутния блок

Париж се надява пътната карта да може да бъде изготвена на следващата среща на високо равнище през юни, преди изборите за Европейски парламент догодина.

Холандският премиер поддържа тезата, че е работа на отделните държави да "поставят икономиките си в ред", да контролират бюджетите си и да намалят дефицитите си.

"Всеки допълнителен принос трябва да се избягва", твърди Рюте, настоявайки, че приоритетни трябва да бъдат иновациите, наблюдението на външните граници на ЕС и въпроса за мигрантите.