Нарастващата подкрепа за популизма в цяла Европа ще усложни плановете на френския президент Еманюел Макрон да реформира еврозоната.

Макрон предложи Европейският съюз да хармонизира данъчната си политика, всяка държава членка да установи минимална заплата, а еврозоната да има собствен бюджет и министър на финансите. Това са саамо част от многобройните му идеи, които според него ще засилят интеграцията на европейските държави.

Но нарастващата подкрепа за партиите, които се противопоставят на статуквото в цяла Европа - тази тенденция се видя и на парламентарните избори в Италия - може да застраши предложенията на Макрон.

"Половината от италианските избиратели са подкрепили партиите, които са против статуквото. Независимо кой ще състави следващото правителство, то ще бъде враждебно към Европейския съюз", заяви пред CNBC Даниеле Хараламбус, анализатор в Economist Intelligence Unit (EIU).

Какви реформи в икономиката обеща Макрон?

Какви реформи в икономиката обеща Макрон?

Новият президент иска да намали дефицита и безработицата, но може да бъде посрещнат с протести

Резултатите от изборите в Италия доведоха до висящ парламент, със силна подкрепа за популисткото движение "5 звезди" и крайнодясната "Лига" (бившата "Северна Лига"). И двете партии, които ще имат ключова роля в процеса на вземане на решения, искат да предоговорят фискалните правила на ЕС и да увеличат публичните разходи.

Това поражда сериозни притеснения в Берлин. "Германия ще бъде по-загрижена за споделянето на риска", заяви Хараламбус.

Настоящите предложения за реформиране на еврозоната се основават на по-високо ниво на споделяне на риска между 19-те държави от валутния блок. Това е чувствителен въпрос за страни като Германия и Холандия, защото те не желаят традиционно стабилните им държавни финанси да повлияни от други страни с изключително високи нива на дълг.

"Популизмът ще бъде препятствие, a реформата в еврозоната ще бъде дълъг процес", смята Бас ван Гефен, анализатор от RaboResearch в Холандия.

Страните от еврозоната трябва бързо да реформират икономиките си

Страните от еврозоната трябва бързо да реформират икономиките си

Валутният съюз все още има проблеми, дори и в Германия

Краткосрочните цели могат да бъдат компрометирани

Очаква се Европейският съвет да даде зелена светлина на предложения за преобразуване на Европейския стабилизационен механизъм в Европейски валутен фонд, подобен на Международния валутен фонд (МВФ), и да продължи банковия съюз - набор от правила за надзор на европейските банки - през юни.

Но нестабилността в Италия може да попречи на графика. "Италия връща назад дневния ред", каза Хараламбус. По думите му без работещо правителство в третата по големина икономика в еврозоната е "малко вероятно" да има реален напредък през следващите 3 месеца.

Междувременно в различни европейски столици се чуват все повече гласове, които се противопоставят срещу по-нататъшна интеграция.

Брюксел иска Европейски валутен фонд

Брюксел иска Европейски валутен фонд

Ще се съгласи ли Германия на реформите, предложени от ЕК?

Министрите на финансите на 8 европейски държави, включително Ирландия, Холандия и Финландия, излязоха с отворено писмо по-рано този месец, изтъквайки, че държавите-членки трябва да се съсредоточат върху "изпълнението на структурните реформи" и "зачитането" на европейските фискални правила - които определят тавани за дефицит и държавен дълг - вместо да насърчават промените на европейско равнище.

"Вземането на решения следва да остане твърдо в ръцете на държавите членки", пишат министрите, твърдейки, че това е начинът да "възвърне общественото доверие" и да се води борба срещу популизма.

Въпреки че новото германско правителство се очаква да подкрепи предложенията на Макрон за нови реформи в еврозоната, мерките ще трябва да бъдат одобрени от други държави.

Меркел може да склони за общ бюджет и финансов министър на еврозоната

Меркел може да склони за общ бюджет и финансов министър на еврозоната

Идеята е на френския президент

"Това не е френско-германска Европа", категоричен бе холандският премиер Марк Рюте. Това е знак, че Амстердам вероятно ще има възражения срещу някои от идеите за реформиране на еврозоната.

"Трудно е да се каже дали ЕС ще намери обща основа и ако го направи, дали ще бъде достатъчно, за да защити еврозоната от бъдещи финансови сътресения", съмнява се ван Гефен.