Рязкото покачване на щатския долар и слабостта в чужбина намалиха печалбата на международните компании в САЩ с безпрецедентна сума през второто тримесечие на годината в размер на $34 милиарда, по данни на Kyriba Corp. - софтуерна компания за управление на парични средства, цитирани от Bloomberg.Това е най-високата загуба, регистрирана в периода от 2013 година насам.

Вече има признаци, че сезонът на отчетите за третото тримесечие може да бъде още по-лош, тъй като се очаква щатският долар да остане силен, а рискът от забавяне на световната икономика става все по-ясен.

Влиянието на силния курс на зелената валута е най-очевидно за американските компании, които извличат част от приходите си от чужбина и са изложени на риск от по-слабото световно потребление. Сред тези корпорации са Domino's Pizza и PepsiCo, които вече предупредиха, че валутните курсове ще се отразят по-силно от очакваното на приходите.

Вероятността за рецесия в САЩ през 2023 година достигна 100%

Вероятността за рецесия в САЩ през 2023 година достигна 100%

Това сочи прогнозата на Bloomberg Economics

Според анализа на Kyriba колебанията в курса на рублата, канадския долар и еврото са били най-често споменавани по време на разговорите за печалбите през второто тримесечие сред публичните компании с бизнес в чужбина.

Скокът на долара вероятно ще засегне най-силно индустриите, които изчакват да отчетат приходите си, като например технологиите и материалите, които извличат по-голямата част от продажбите си от чужбина.

Като се има предвид голямата пазарна тежест на технологични гиганти като Apple и Alphabet, които генерират повече от половината от приходите си извън САЩ, печалбите може да бъдат допълнително намалени през следващите седмици.