Догодина САЩ ще изпаднат в рецесия и вероятността за това достигна 100%. Това сочи прогнозата на Bloomberg Economics, цитирана от американската агенция. Предстоящият икономически удар отвъд океана представлява удар върху икономическите послания на президента Джо Байдън преди междинните избори през ноември.

Според прогнозите, по-висока вероятност за рецесия има във всички времеви рамки, като 12-месечната оценка за икономически спад до октомври 2023 година достига 100% спрямо 65% вероятност за сравнимия период през предишната актуализация на тези икономически модели.

Отделно проучване на Bloomberg сред 42-ма икономисти предполага, че вероятността от рецесия през следващите 12 месеца сега възлиза на 60% спрямо 50% месец по-рано.

"Всемогъщият" долар може да инициира рецесия

"Всемогъщият" долар може да инициира рецесия

Има ли финансово "затишие пред бюря" в САЩ?

Прогнозата се оказва лоша новина за президента Джо Байдън, който многократно заяви, че САЩ ще избегнат рецесия и че всеки евентуален спад ще бъде "много лек". Байдън всячески се опитва да увери американците, че икономиката на страната е на стабилна основа под неговото управление, пише  Bloomberg.

Затягането на финансовите условия, упорито високата инфлация и очакванията за по-нататъшно вдигане на лихвите от страна на Федерален резерв (Фед) повишават риска от свиване на БВП на САЩ, коментират експерти.

Инфлацията в Америка се намира близо до най-високото ниво от четири десетилетия и пречи на перспективите на демократите в предстоящите избори.

Германия предупреди гражданите да се готвят за рецесия

Германия предупреди гражданите да се готвят за рецесия

Все пак се очаква германската икономика да нарасне с 1,4% през 2022 г.