Боб Микеле, откровеният главен инвестиционен директор на J.P. Morgan Asset Management, има предупреждение: безмилостният долар може да проправи път към следващото пазарно сътресение. Микеле беше в режим на намаляване на риска, седейки върху купчина пари, което е близо до най-високото ниво, което е държал от 10 години. И той е дълъг в долари.

Въпреки че пазарна криза, предизвикана от зелените пари, не е неговият основен сценарий, това е риск, който той наблюдава отблизо. Ето как може да се случи: Чужденците са грабнали активи, деноминирани в долари, за по-висока доходност, безопасност и по-добри перспективи за печалба от повечето пазари. Голяма част от тези покупки са хеджирани обратно в местни валути като еврото и йената чрез пазара на деривати, и това включва скъсяване на долара.

Когато договорите се сключват, инвеститорите трябва да платят, ако доларът се повиши. Това означава, че може да се наложи да продадат активи другаде, за да покрият загубата. "Притеснявам се, че много по-силен долар ще създаде голям натиск, особено при хеджирането на активи в щатски долари обратно в местни валути", каза Микеле в интервю. "Когато централната банка натисне спирачките, нещо преминава през предното стъкло. Цената на финансирането се повиши и това ще създаде напрежение в системата."

Пазарът вероятно вече е усетил част от този натиск. Кредитните спредове с инвестиционен клас скочиха близо до 20 базисни пункта към края на септември. Това съвпада с много валутни хеджове, които се преобръщат в края на третото тримесечие, каза той - и това може да е само "върхът на айсберга".

Микеле, който изтърпя всяка загуба от Черния понеделник и срива на dot-com до кризата от 2008 г. и пандемията, наскоро направи някои ключови обаждания, които се оказаха далновидни. Преди година той предупреди, че инфлацията ще бъде по-силна, отколкото смятаха много пазарни експерти, и Фед ще повиши лихвените проценти много по-рано от 2023 г., както беше предвидено по онова време. Той държеше пари в брой в началото на тази година, заобикаляйки голяма част от турбуленцията при акциите и облигациите.

САЩ ще започнат да губят по 175 000 работни места на месец в началото на годината

САЩ ще започнат да губят по 175 000 работни места на месец в началото на годината

Междувременно инфлацията нараства, а заплатите в неселскостопански сектори ще започнат да намаляват

Основното виждане на Микеле е, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти с по-агресивно темпо, отколкото цените на "самодоволния" пазар, като доведе лихвения процент на Фед до 4,75% и го остави там, докато инфлацията достигне целта от 2%. Централната банка ще бъде толкова отдадена на борбата с инфлацията, че ще продължи да повишава лихвите и няма да спре или да обърне курса, освен ако нещо наистина лошо не се случи на пазарите или икономиката, или и двете.

Ако политиците направят пауза в отговор на пазарната функционалност, трябва да има такъв шок за системата, че да създаде потенциална несъстоятелност. И покачващият се долар може да направи точно това. С изключение на дълбока рецесия - помислете за няколко тримесечия от минус 3% до минус 5% БВП - или сериозна пазарна криза, или и двете, Фед едва ли ще отстъпи, каза Микеле. Централната банка на САЩ повиши бенчмарка си със 75 базисни пункта три пъти подред и коментарите на политиците от Фед показват, че те са на път да осигурят четвърто подобно увеличение следващия месец. Последните данни сочат, че Федералният резерв все още има да извърви дълъг път. Потребителските цени в САЩ се покачиха с 6,2% през годината, приключваща август, 18-ият пореден месец на годишна инфлация над целта от 2%. Американските работодатели са добавили 263 000 души към заетостта през септември, което е индикация, че основното търсене остава стабилно.

По-високо препятствие

"Фед е много ясен, че иска да върне инфлацията до 2%. Когато започнете да сглобявате всичко, цените трябва да станат по-високи от сегашните и ще останат там за известно време", каза Микеле. "Те ще направят пауза, но препятствието за това става много по-голямо."

Ето как Микеле защитава портфолиото си:

Той е с ниско кредитно тегло и приема всяко рали като възможност за допълнително намаляване на холдингите си. Той също така е изчистил хибридните ценни книжа от портфейла си и предпочита висококачествени, високоликвидни облигации, които могат да издържат на дълбока рецесия. По-голямата част от парите, които държи, се влагат в предния край на паричния пазар - едногодишни висококачествени корпоративни ценни книжа с инвестиционен клас или секюритизирани кредити с много кратък срок.

Микеле е удължил долар спрямо основните валути. Държавните облигации започват да изглеждат привлекателни, но все още не са на нива, които Микеле би купил. Той би изчакал, докато доходността на 2-годишните държавни облигации се покачи до 4,75%-5%, а доходността на 10-годишните облигации до 4%-4,25%. "Прекарахме по-голямата част от 2022 г., за да гарантираме, че всяко едно участие в нашите портфейли може да оцелее при съществен спад", каза той. "Въпреки че цените са се понижили, засега все още има много ликвидност на пазара. Но какво ще стане, ако погледнато назад и първите девет месеца на 2022 г. се окажат затишие пред буря?"

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Страдат други валути, технологични гиганти, и кои още